HGR waarschuwt voor verborgen alcohol in ’gezonde’ bereidingen voor kinderen

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) waarschuwt donderdag dat heel wat zogenaamde gezonde bereidingen voor kinderen alcohol bevatten. Bovendien is het vaak niet duidelijk hoeveel alcohol de consument opneemt bij het gebruik van de preparaten. Zo kunnen kinderen die dergelijke voedingssupplementen gebruiken «aanzienlijke doses alcohol binnenkrijgen», klinkt het.

door
Belga, Redactie online
Leestijd 2 min.

Alcohol (ethanol) kan in de samenstelling van ’gezondheidspreparaten’ worden gebruikt als hulpstof - om bijvoorbeeld het actieve ingrediënt uit planten te halen- , als oplosmiddel of gewoon als conserveermiddel, of het kan zelfs zonder geldige reden worden toegevoegd.

Op vraag van de FOD Volksgezondheid, keek de Hoge Gezondheidsraad naar de aanwezigheid van ethanol in preparaten. Het gaan om producten die stellen «een effect op de gezondheid» te hebben en ook bij kinderen toegediend mogen worden. De HGR zegt bezorgd te zijn.

Moeilijk vast te stellen

Volgens de HGR is het op dit moment moeilijk om de aanwezigheid en hoeveelheid ethanol duidelijk vast te stellen in preparaten die op de markt verkrijgbaar zijn. Volgens de wet moeten alleen alcoholische dranken duidelijk hun alcoholgehalte boven een bepaalde drempel aangeven en mogen ze alleen aan jongeren worden verkocht tot een bepaalde grens. Voedingssupplementen in vloeibare vorm vallen niet onder die categorie.

«Aanzienlijke doses»

«Bij gebrek aan verdere informatie van fabrikanten kunnen we op basis van de gegevens die we in dit stadium hebben verzameld alleen maar schatten dat een kind of adolescent die dit soort middelen gebruikt, in welke vorm dan ook, aanzienlijke doses alcohol kan binnenkrijgen, tot enkele grammen per week», stelt de HGR.

Bovendien rijzen er ook vragen over de doeltreffendheid van de voedingssupplementen en andere preparaten die een «effect op de gezondheid» beloven. «Het is waar dat sommige medicijnen kinderen op een strikt gecontroleerde manier blootstellen aan een dosis alcohol, wanneer dit essentieel is voor hun behandeling en de risico-batenbalans duidelijk in hun voordeel uitvalt», aldus de raad. «Maar veel preparaten en andere zogenaamde ’natuurlijke’ middelen die ethanol kunnen bevatten, zijn echter niet onderworpen aan dezelfde beoordeling of hetzelfde kader voor gebruik.»

Is het essentieel?

De HGR beveelt daarom aan om fabrikanten aan te moedigen om het ethanolgehalte van hun preparaten te documenteren en nauwkeurig te berekenen hoeveel alcohol een consument opneemt volgens de aanbevolen dosering voor zijn of haar leeftijd. Ook moeten ze op het etiket vermelden hoeveel alcohol een consument opneemt bij het gebruik van een product en wat de gezondheidsrisico’s daarvan zijn. Daarnaast vindt de HGR dat fabrikanten moeten kunnen rechtvaardigen dat alcohol essentieel is voor de bereiding van het product of bijdraagt aan de doeltreffendheid.

De gezondheidsrisico’s van een chronische blootstelling aan lagere dosissen alcohol bij kinderen zijn moeilijk in te schatten. Een chronische effectestudie ligt namelijk ethisch gevoelig. De HGR verzamelde wel bestaande studies over gelijkaardige onderwerken en concludeert dat voor deze producten geen «aanvaardbaar» alcoholgehalte kan worden bepaald zonder meer details te hebben over onder meer het exacte alcoholgehalte en de dosering.

Alles wat je echt wilt weten op Metrotime.be