KMI waarschuwt voor hevige regenval donderdag: «Lokaal tot 115 liter per vierkante meter»

Omdat er donderdag veel regen op korte tijd verwacht wordt, kondigt het KMI voor donderdagnamiddag code oranje af voor de provincies Limburg, Luik, Namen en Luxemburg. Een eventuele opschaling naar code rood, waarbij meer dan 100 l/m2 neerslag op 24 uur wordt verwacht, is in bepaalde gebieden ook niet uitgesloten.

door
Belga
Leestijd 1 min.

«Donderdag kan de oostelijke of de zuidoostelijke helft van ons land zeer veel regen krijgen in ongeveer 24 uur tijd of minder», aldus de weerwaarschuwing van het KMI. In de provincie Limburg kan daarbij tot 60 liter per vierkante meter op 24 uur tijd vallen, waardoor code oranje van kracht wordt. In Antwerpen en Vlaams-Brabant geldt code geel, in de andere Vlaamse provincies en Brussel blijft code groen van kracht.

Tot 115 liter per vierkante meter

Aan de andere kant van de taalgrens wordt nog meer neerslag verwacht, met in de provincies Luik, Namen en Luxemburg tot wel 80 liter per vierkante meter voorspelde neerslag, waardoor in die provincies ook code oranje wordt afgekondigd. In die gebieden wordt door één computermodel zeer lokaal ook 100 tot 115 liter per vierkante meter voorspeld, waardoor een opschaling naar code rood dreigt.

«De kans is niet zo groot, maar het valt niet uit te sluiten», duidt weerman David Dehenauw, verbonden aan het KMI. Reden voor massale vrees voor overstromingen is er momenteel echter niet. «We geven naast het realistische model ook het pessimistische model weer, maar het basisscenario voor die gebieden blijft momenteel oranje.»