Meta overweegt verbod op politieke advertenties in Europa

De top van Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en Whatsapp, bekijkt een bedrijfsbreed verbod op politieke reclame in Europa vanuit de bezorgdheid dat Facebook en Instagram anders niet zullen kunnen voldoen aan de toekomstige EU-regelgeving met betrekking tot online campagnes. Dat schrijft de Financial Times donderdag.

door
Belga, Redactie online
Leestijd 1 min.

Het Europees Parlement schaarde zich in februari achter strengere regels voor politieke advertenties. Zo willen de Europarlementsleden gerichte politieke advertenties aan jongeren onder 16 jaar verbieden. Ze willen ook niet dat gevoelige persoonsgegevens, zoals etnische origine, religieuze overtuiging of seksuele oriëntatie, aangewend worden voor deze doeleinden. Het gebruik van de techniek willen de verkozenen beperken tot vier categorieën van data waarvoor de gebruiker expliciet toestemming geeft.

Meer informatie

Volgens de voorgestelde regels zullen Amerikaanse techgiganten meer gegevens moeten verschaffen over hun gerichte politieke advertenties, met boetes die kunnen oplopen tot 4 procent van hun wereldwijde omzet bij overtredingen.

De top van Meta maakt zich zorgen dat de definitie van politieke advertenties zo ruim zal zijn, dat het makkelijker is om alle betalende politieke campagnes op de websites van het bedrijf te weigeren, dan aan de regelgeving te proberen voldoen, aldus de krant, die sprak met twee mensen die van de besprekingen op de hoogte zijn.

Machtsmisbruik

In december waarschuwde de Europese Commissie het Amerikaanse internetconcern nog dat het zijn macht misbruikte om het eigen advertentieplatform Marketplace aan de man te brengen, en daarmee de Europese concurrentieregels schendt.

News

meer News

Spotlight

Hoe saai is jouw datingprofiel?

Iedereen die single of poly is, zit tegenwoordig op een datingapp om nieuwe mensen te leren kennen. Maar hoe weet je of jouw datingprofiel niet te saai is? Maak kennis met de tegenhanger van de ‘red flags’, de ‘beige flags’.

meer Spotlight