Noorwegen legt extra 20.000 bedrijven een vrouwenquota op

De Noorse regering wil tegen 2028 de vrouwenquota in de raden van bestuur van Noorse bedrijven uitbreiden naar ongeveer 20.000 grote niet-beursgenoteerde en middelgrote bedrijven. Oslo gaf maandag meer uitleg over die plannen, waarvan de grote lijnen in december al werden aangekondigd. «Noorwegen is het eerste land dat deze stap zet», zei bevoegd minister Jan Christian Vestre.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Scandinavische land is een pionier in vrouwenquota, en legt overheidsbedrijven sinds 2004 al op om minstens 40% vrouwen (of mannen in de zeldzame gevallen dat vrouwen oververtegenwoordigd zijn in de bestuurskamer) aan boord te hebben in de raad van bestuur. In 2008 volgde dezelfde verplichting voor de grootste beursgenoteerde bedrijven.

Met steun van de sociale partners is de centrumlinkse regering overeengekomen om geleidelijk aan gelijkaardige eisen op te leggen aan 20.000 extra bedrijven. Dat zal gebeuren op basis van hun omzet en het aantal personeelsleden. Middelgrote bedrijven zijn bedrijven met minstens dertig werknemers met een jaaromzet van ruim 4,3 miljoen euro.

Meerwaarde

Vandaag bezetten vrouwen ruim een vijfde van de bestuurszitjes in deze bedrijven, een lichte toename in vergelijking met 20 jaar geleden. Toen waren vrouwen goed voor 15%.

«Het gaat, eerst en vooral, om het creëren van meer waarde, innovatie, creativiteit en het inzetten van alle beschikbare middelen in onze samenleving», aldus Vestre.