Poolse premier spreekt zich uit voor doodstraf

Na de dood van een kleine jongen als gevolg van zware mishandelingen heeft de Poolse regeringsleider Mateusz Morawiecki opgeroepen om de doodstraf weer in te voeren voor bijzonder wrede misdaden.

door
Belga, Redactie online
Leestijd 2 min.

«"Wat is het voor een wereld wanneer een man voor het martelen van een kind minder lang achter de tralies verdwijnt dan voor fraude», vroeg hij zich woensdag af, waarna hij op Facebook vervolgde: «daarom ben ik persoonlijk voor het herinvoeren van de doodstraf voor de zwaarste misdaden».

Het is niet de eerste keer dat de conservatieve politicus zich uitspreekt voor de doodstraf. Eerder dit jaar deed hij dat ook al in een vraag- en antwoordrondje met Facebook-gebruikers.

De misdaad waarnaar de premier nu verwijst, schokte recent het hele land. Maandag bezweek in een kinderziekenhuis in Katowice een achtjarig jongetje uit Częstochowa aan zware verwondingen die hij na mishandelingen had opgelopen. Het kind was begin april op aandringen van zijn biologische vader in het ziekenhuis opgenomen. Daar stelden artsen ernstige brandwonden op het hoofd, de romp en de ledematen vast, samen met verschillende botbreuken.

De stiefvader van de jongen wordt als een verdachte beschouwd. Hij en de moeder van de achtjarige Kamil werden intussen opgepakt. Volgens Poolse media hadden zowel de school van de jongen als de dienst jeugdzorg, die het gezin opvolgde, het gevaar voor het kind niet correct ingeschat.

«De straf moet streng en afschrikwekkend zijn en in verhouding staan met de misdaad!», schreef Morawiecki op Facebook. Alleen een «monster» is in staat om een kind dergelijk leed toe te brengen, klonk het nog.

.