Rotsmassa van 2 miljoen kubieke meter dreigt Zwiters dorp te verpletteren

Het dorpje Brienz, in het Oost-Zwitserse kanton Graubünden, moet worden ontruimd omdat een grote rotswand dreigt neer te storten. De 85 bewoners hebben tot vrijdagavond 18 uur de tijd gekregen om hun woonplaats verlaten.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een rotsmassa van 2 miljoen kubieke meter staat op het punt los te komen van een berg. De verwachting is dat een deel ervan binnen een tot drie weken naar beneden zal vallen of glijden.

Rots kan ieder moment vallen

Het district Albula heeft alarmfase oranje afgekondigd, wat neerkomt op een «ordelijke» ontruiming van het dorp. Vanaf vrijdagavond mag niemand meer in Brienz overnachten. Als de situatie het toelaat, mogen de bewoners zich wel overdag in het dorp begeven. Ook huisdieren en vee moeten geëvacueerd worden. De toegangswegen naar het dorp zijn afgesloten voor niet-bewoners.

Code rood zal worden uitgeroepen wanneer de dreiging meer «imminent» is, namelijk vier tot tien dagen voordat het loskomen van de rots wordt verwacht. In dat geval zal niemand het dorp nog mogen betreden.

Puinstroom

Experts houden de instabiele rotsmassa al enige tijd in de gaten. Vorige week werd een versnelling van de rotsverschuiving vastgesteld. Op welke manier de rots van de berg zal afbreken, kan niet worden voorspeld. De meest waarschijnlijke uitkomst is een groot aantal aardverschuivingen van enkele duizenden tot honderdduizenden kubieke meters. Een langzame maar langdurige aardverschuiving in de vorm van een puinstroom die het dorp kan bereiken en beschadigen, behoort ook tot de mogelijkheden.

Een grote, snelle en omvangrijke aardverschuiving van meer dan 500.000 kubieke meter is «veel minder waarschijnlijk», maar kan niet volledig worden uitgesloten.