Meer dan 100 doden na explosies bij graf van Iraanse generaal Soleimani

Bij twee explosies aan het graf van de Iraanse generaal Qassem Soleimani zijn al minstens 103 mensen om het leven gekomen en 170 gewonden geteld. Dat meldt de staatstelevisie. Iran zelf spreekt van een «terreurdaad».

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

De twee explosies vonden plaats in de buurt van het graf van de omgekomen Iraanse generaal Qassem Soleimani in de stad Kerman. Daar werd op dat moment de vierde verjaardag van zijn overlijden herdacht, waardoor er duizenden mensen aanwezig waren. Volgens de Iraanse autoriteiten is er sprake van een «terroristische aanslag» met van op afstand gestuurde bommen bij de ingang van de plaats waar Soleimani is begraven.

Volgens mediaberichten raakten heel wat mensen gewond toen ze probeerden weg te vluchten van de explosies. Op beelden op sociale media is te zien hoe mensen bloedend op de grond liggen en in paniek proberen weg te lopen.

Nationale held

Op 3 januari 2020 had het Amerikaanse leger op bevel van president Donald Trump in de buurt van de luchthaven van Bagdad met een raketaanval de Iraanse generaal Soleimani en de invloedrijke Iraakse militieleider Aboe Mahdi al-Moehandis geliquideerd. Soleimani staat gekend als de architect van de militaire operaties van Iran in het Midden-Oosten en wordt als een nationale held vereerd.

Alles wat je echt wit weten vind je op Metrotime.be