TikTok-gebruikers naar rechter tegen verbod in Montana

Vijf gebruikers van TikTok klagen de Amerikaanse staat Montana aan omdat die de videoapp verbiedt. Dat meldt een advocatenkantoor donderdag.

door
Belga, Redactie online
Leestijd 1 min.

«Montana kan zijn inwoners niet verbieden om TikTok te bekijken of te posten, net zoals het de Wall Street Journal niet kan verbieden vanwege de eigenaar ervan of de ideeën die de krant publiceert», staat in de klacht. Volgens de vijf schendt het verbod hun vrijheid van meningsuiting en ze stellen ook dat Montana als staat niet over zaken als nationale veiligheid gaat.

Gouverneur Greg Gianforte ondertekende woensdag een wet waardoor Montana als eerste Amerikaanse staat TikTok verbiedt.

Dwangsom

Het verbod zou op 1 januari 2024 van kracht gaan. Appwinkels mogen TikTok, dat in handen is van het Chinese ByteDance, dan niet langer aanbieden in Montana en het sociale medium mag er zelf niet ook als bedrijf actief zijn. De maatregel moet «de persoonlijke en private data van de inwoners van Montana tegen de Chinese Communistische Partij beschermen», zei de Republikeinse gouverneur.

Voor elke dag dat het videoplatform toch beschikbaar zou blijven eens het verbod van kracht is, moet TikTok een dwangsom van 10.000 dollar betalen. Gebruikers hangen geen boetes boven het hoofd en wie de app al op zijn smartphone heeft staan, kan die blijven gebruiken.

News

meer News

Spotlight

meer Spotlight