Trump zou met Australische miljardair over nucleaire duikboten hebben gesproken

De voormalige president Donald Trump zou na het einde van zijn ambtstermijn geheime informatie over nucleaire duikboten hebben doorgegeven aan een Australische zakenman. Dat melden onder meer ABC News en The New York Times op gezag van ingewijden. De miljardair zou de informatie nadien verder verspreid hebben. De man werd door het gerecht ondervraagd in het kader van het onderzoek tegen Trump.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Trump zou de informatie in april 2021 hebben doorgegeven tijdens een diner in zijn privélandgoed in Mar-a-Lago. De naam van de Australische miljardair werd niet bekendgemaakt in de aanklacht, maar de media melden wel dat de Australiër Anthony Pratt eveneens lid is van Mar-a-Lago. Volgens The New York Times liet Trump de man geen geheime informatie zien maar sprak hij er wel over. Concreet zou hij hebben gesproken over hoeveel kernkoppen zich aan boord van de onderzeeërs bevinden en hoe dicht de duikboten in de buurt van Russische boten konden komen zonder opgemerkt te worden.

Gevoelige documenten

Volgens ABC News heeft de miljardair de info nadien aan minstens 45 mensen doorverteld, onder wie werknemers van zijn bedrijf, journalisten en politici. Hij gaf tijdens zijn verhoor door de speurders aan dat hij niet wist of Trump ernstig was of niet. De speurders hebben hem gevraagd om de informatie niet meer verder te verspreiden.

Trump wordt ervan beschuldigd gevoelige documenten te hebben meegenomen uit het Witte Huis en te hebben opgeslagen bij hem thuis. Volgens de aanklacht gaat het onder meer om geheime documenten met informatie over de nucleaire capaciteiten van de VS en de militaire noodplannen van het land. De FBI had in augustus 2022 een huiszoeking uitgevoerd in Mar-a-Lago en daar verschillende documenten in beslag genomen. Trump heeft onschuldig gepleit. De rechtszaak, de eerste federale zaak tegen de president, begint normaal gezien op 20 mei 2024.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be