Verbeter je sollicitatiekansen met een perfect cv

Je cv is vaak het eerste contactmoment tussen jou en een potentiële werkgever. In een wereld waarin de arbeidsmarkt steeds competitiever wordt, is een foutloos en overtuigend cv cruciaal. Onderzoek heeft dit meermaals aangetoond. Uit een recent onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat pas afgestudeerden tot 20% minder kans maken om te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek indien er spelfouten in hun cv zijn geslopen. Vooral laagopgeleiden worden opvallend genoeg streng afgestraft bij spel- of taalfouten in hun cv. Het is dus hoog tijd om je cv onder de loep te nemen en bij te schaven waar nodig.

door
Online redactie
Leestijd 3 min.

Impact van spelfouten

Een kleine spelfout kan onschuldig lijken, maar in de ogen van een werkgever kan dit duiden op een gebrek aan aandacht voor detail, slechte taalvaardigheden of een nonchalante houding. De aandacht die je besteedt aan je cv is een reflectie van hoe serieus je je werk en professionele imago neemt. Haal dus die spellingchecker tevoorschijn en laat je cv nalezen door een vriend of familielid.

Structuur en indeling

Een gestructureerd cv maakt het eenvoudiger om snel de nodige informatie te vinden. Vermeld je contactinformatie daarom duidelijk bovenaan, gevolgd door een krachtige samenvatting. Geef je werkervaring, opleiding en vaardigheden overzichtelijk weer. Een schoon, overzichtelijk en professioneel ontwerp met voldoende witruimte kan een positieve eerste indruk geven. Vermijd rommelige lay-outs, te veel verschillende lettertypes en te felle kleuren. Zorg ervoor dat je cv makkelijk leesbaar is, zowel op een computerscherm als op papier. Vergeet ook niet om data, functietitels en bedrijfsnamen nauwkeurig te vermelden. Op Leren Solliciteren vind je meer informatie over het maken van een cv en de ideale structuur en indeling.

Kwaliteit boven kwantiteit

Het is niet de hoeveelheid informatie op je cv die telt, maar wel de relevantie ervan. Zorg dat je cv altijd specifiek is gericht op de functie. Focus op relevante studies, ervaring, opleidingen en interessegebieden. Eigenlijk zou je voor elke functie je cv wat moeten bijschaven, zodat het optimaal aansluit bij de vacature. Dit kan tijdrovend zijn, maar de kans op een succesvolle sollicitatie neemt hierdoor wel flink toe.

Wees heel concreet

Je kan dan wel heel goede vaardigheden hebben die het bedrijf zeker kan gebruiken, maar het is wel belangrijk om deze zo concreet mogelijk weer te geven. Vermeld dus niet gewoon dat je goed bent in projectmanagement, maar beschrijf duidelijk een project dat je eerder met succes hebt geleid. Schrijf zo actief mogelijk en geef concrete resultaten weer.

Wees persoonlijk, maar ook professioneel

Met een sollicitatie bied je niet alleen je professionele kwaliteiten aan, maar ook jouw geweldige persoonlijkheid. Men wil kunnen oordelen of je past binnen de bedrijfscultuur. Dat is zowel belangrijk voor jou als voor het bedrijf. Daarom gebruik je jouw cv ook om jouw persoonlijkheid te laten zien. Overdrijf hier niet in, maar vermeld bijvoorbeeld wel een beperkt aantal interesses en hobby’s. Ook bijvoorbeeld vrijwilligerswerk kan je in je cv vermelden. Hoewel het zeker niet verplicht is, kan een professionele foto je cv een persoonlijk tintje geven en helpen om je te onderscheiden van andere kandidaten. Zorg er wel voor dat de foto recent is en dat je er professioneel en benaderbaar op staat. Een vakantiefoto in je bikini is (meestal) not done.