World Scout Jamboree ingekort door naderende tyfoon in Zuid-Korea, Belgische delegatie geëvacueerd

De World Scout Movement (WOSM) heeft vanochtend bevestiging gekregen van de Zuid-Koreaanse regering dat vanwege de verwachte gevolgen van tyfoon Khanun een vroegtijdig vertrek is gepland voor alle deelnemers aan de 25e World Scout Jamboree vanaf het kampterrein in SaeManGeum. Dat meldt de WOSM op zijn website. Ook de Belgische delegatie zal worden geëvacueerd, bevestigt Jan Van Reusel, woordvoerder van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De Zuid-Koraanse meteorologische dienst waarschuwde gisteren voor een naderende tyfoon. De storm Khanun kan deze week aan land komen in het Aziatische land en zorgde recentelijk al voor schade en overlast in andere landen. De meteorologische dienst heeft opgeroepen tijdig voorzorgsmaatregelen te nemen, al wordt er ook rekening mee gehouden dat Khanun nog van richting kan veranderen. In een persbericht zegt Scouts en Gidsen Vlaanderen dat «de Belgische contingentleiding in direct en continue contact met onze Belgische ambassadeur die vandaag ook op het Jamboree-terrein aanwezig was».

«In samenwerking met het Koreaanse leger werd een robuust evacuatieplan voorzien met voldoende uitvalsroutes, schuilplaatsen en een weerstation ter plaatse om de situatie in het gebied te monitoren», aldus Van Reusel. «Zodra de omstandigheden dit zouden vereisen, wordt onmiddellijk de nodige actie genomen om alle deelnemers in veiligheid te brengen.»

Hitte

Zuid-Korea kreunde de afgelopen dagen ook al onder temperaturen die opliepen tot 38 graden. De autoriteiten moesten daardoor de organisatie van de Wereldjamboree, waar tienduizenden Scouts hebben verzameld, ter hulp schieten. De Britse en Amerikaanse scouts hadden wegens de hitte al afgehaakt. De World Jamboree duurde in principe tot 12 augustus, maar wordt nu dus vroegtijdig afgebroken.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be