20 jaar Renault Vilvoorde - Kris Peeters en burgemeester Bonte openen expo over geschiedenis Renault Vilvoorde

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en de burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (sp.a) hebben vrijdagavond een tentoonstelling over de geschiedenis van Renault Vilvoorde geopend, in de oude fabrieksgebouwen van de autobouwer in Vilvoorde. De expo kadert in het herdenkingsweekend van de 20ste verjaardag van de sluiting van de fabriek. De stad Vilvoorde organiseert het herdenkingsweekend van vrijdag 24 tot en met maandag 27 februari in samenwerking met ABVV Metaal Vlaams-Brabant, LINX+ en Curieus Vilvoorde. Bij de sluiting van de autofabriek in Vilvoorde verloren bijna 3.100 mensen hun baan.

De tentoonstelling in de oude fabrieksgebouwen op de Schaarbeeklei toont aan de hand van foto's en videofragmenten de geschiedenis van de fabriek, het leven in de omgeving, de onverwachte sluiting, het sociaal conflict en de gevolgen. De fabriek werd destijds maandenlang bezet en pas na vijf maanden werd een sociaal akkoord bereikt.

Minister Peeters sprak vrijdagavond de aanwezige ex-werknemers, vakbondslieden, politici en journalisten toe en herhaalde dat hij de wet-Renault wil verstrengen. Die wet vloeide voort uit de sluiting van de fabriek en verplicht werkgevers om bij een collectief ontslag een informatie- en consultatiefase te organiseren met de vakbonden. Peeters wil dat er ook rekening gehouden wordt met de onderaannemers.

De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte zei dat de sluiting van de fabriek vandaag nog bijzonder veel emotie oproept bij veel mensen. "Deze sociale strijd heeft geschiedenis geschreven en het is bijlangrijk om dit te herdenken", aldus Bonte. Ook hij dringt aan op een herziening van de wet-Renault.

Aan de Vlaamse regering vraagt Bonte dat ze vertrouwen zou hebben in het stadsvernieuwingsbeleid van Vilvoorde en haar verzet zou opheffen tegen de realisatie van een project dat op tafel ligt voor de oude Renault-fabriek, waarvan een derde al twintig jaar leegstaat.

Door een grondige recyclage van het industriële pand tot een gebundelde groothandelszaak en een massieve hoeveelheid sport- en recreatieruimte kan de oude fabriek volgens Bonte een belangrijke hefboom worden voor Watersite, het stadsvernieuwingsplan waarmee Vilvoorde werkt aan een nieuw stadsdeel aan het water. Dit nieuwe stadsdeel moet de oude vervuilde kanaalzone ombouwen tot een hippe plek.

De tentoonstelling "Sluiting Renault Vilvoorde 1997-2017" is het volledige weekend te bezichtigen tussen 11 en 18 uur. De toegang is gratis.

bron: Belga