Aanslag Joods Museum: duidelijke aanwijzigen van linken met IS en aanslagen 22 maart 2016

door
Belga
Leestijd 2 min.

Er zijn duidelijke linken te leggen tussen Mehdi Nemmouche en terreurgroep Islamitische Staat, en met de terroristen die verantwoordelijk zijn voor de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel. Dat blijkt uit de akte van beschuldiging die het federaal parket voorleest op het assisenproces over de aanslag op het Joods Museum van België. Mehdi Nemmouche staat er samen met Nacer Bendrer terecht voor die aanslag. Vier Franse journalisten die tussen juni 2013 en april 2014 in Syrië gevangen gehouden werden door ISIL, het latere IS, herkennen Mehdi Nemmouche formeel als één van hun bewakers tijdens die gevangenschap. Nemmouche zou zich daar Abou Omar laten noemen hebben.

Bij zijn arrestatie, op 30 mei 2014 in Marseille, had Nemmmouche ook een laptop, een fototoestel en verschillende SD-kaarten bij waarop in totaal 13 video's of videofragmenten stonden. In die video's eist een man buiten beeld de aanslag op. Diezelde Franse journalisten herkennen die stem als die van Mehdi Nemmouche.

Het is niet de enige link tussen Mehdi Nemmouche en IS. De vier Franse journalisten herkenden tussen hun gijzelnemers ook Najim Laachraoui, één van de mannen die zich op 22 maart 2016 opblies op de luchthaven Brussels Airport, een aanslag die wel door IS werd opgeëist.

Na de aanslagen van 22 maart 2016 kon de politie in Schaarbeek ook een computer terugvinden die de terroristen hadden gebruikt om te communiceren met hun kompanen in Syrië. Op die computer is een audiobestand aangetroffen waarin diezelfde Najim Laachraoui het idee oppert om een bekend persoon te ontvoeren en in ruil voor diens leven de vrijlating te eisen "van gevangen gehouden broeders en zusters, zoals Nemmouche".

bron: Belga