Aantal FAVV-controles bij Veviba na vaststellingen in Kosovo plots gedaald

door
Belga
Leestijd 3 min.

Het federaal voedselagentschap is na de vaststellingen van etikettenfraude door Veviba in Kosovo net minder beginnen controleren bij het bedrijf. Dat zegt Groen, die de tien kaften met bijlages bij het Veviba-rapport van FAVV heeft doorgenomen. Volgens de groenen bewijzen de bijlages niet alleen dat er fouten zijn gebeurd bij het agentschap en justitie, maar ook bij de regering. Het FAVV kwam gisteren met het langverwachte rapport over de Veviba-affaire. Een synthese van tien pagina's is voor iedereen beschikbaar, de parlementsleden konden ook de bijlages - tien kaften, 4.000 pagina's - inkijken. De fractie Groen-Ecolo deed dat en gaf vanochtend een briefing, "met belangrijke nieuwe elementen".

Eerste in de rij: de "trage" reactie van het FAVV nadat in oktober 2016 in Kosovo was vastgesteld dat vleesverwerker Veviba met de etiketten had gefraudeerd. Uit de bijlages blijkt dat 29 van de 34 geleverde paletten geen etiket hadden, en dat er bovendien "sporen van verwijdering" waren. Toch heeft het FAVV de voogdijminister niet onmiddellijk geïnformeerd en is er geen onderzoek ten gronde geweest tot nu, hekelt Groen. "Je moet geen ervaren medewerker van het FAVV zijn om hier alle alarmbellen te horen afgaan", verwoordt fractieleider Kristof Calvo het.

Ook na een tweede alarmsignaal in november 2016 - volgens de bijlages over "economische fraude" bij Veviba door "vervalsing van de interne traceerbaarheid", maar meer details zijn er niet - schiet het FAVV niet onmiddellijk in actie, zegt Groen. Ook justitie reageerde volgens de partij traag.

Een tweede belangrijk element: het voedselagentschap voert de controles na de vaststellingen niet op, maar vermindert het aantal echter. In 2016 nam het FAVV de twee afdelingen van Veviba - de versnijderij en het deel waar het vlees wordt ingevroren - twaalf keer onder de loep, het jaar daarna maar acht keer. Van de twaalf controles in 2016 dateren er volgens Groen negen van vóór de vaststellingen van fraude in Kosovo.

Het FAVV heeft dus wel degelijk fouten gemaakt, zeggen de groenen, maar ook de regering ging in de fout. Het agentschap verwijst in de bijlages naar besparingen in het personeelsbestand - 99 voltijdse equivalenten minder sinds 2014 - en stelt dat ook justitie en politie niet gewapend zijn om hen in de controleopdracht bij te staan. Het agentschap maakt daarbij de vergelijking met Nederland: "zeventien voltijdse equivalenten zijn beschikbaar bij de LCE's (lokale controle-eenheden, red.), de Nederlandse eenheden hebben 125 voltijdse equivalenten ter beschikking die over uitgebreide politionele bevoegdheden beschikken", klinkt het.

"In het publieke rapport is het FAVV nog relatief voorzichtig, dat heeft wellicht te maken met de druk op de topman. Maar als je kijkt naar de bijlages, dan wijst het voedselagentschap wat ons betreft terecht de regering met de vinger. Dit is nu een politieke kwestie geworden en een verantwoordelijkheid van minister Ducarme en zijn voorganger Borsus", zegt Ecolo-fractieleider Jean-Marc Nollet.

De groenen willen nu volledige transparantie van minister van Landbouw Denis Ducarme. "Als men dat niet spontaan doet, dan zullen we een parlementaire onderzoekscommissie vragen. Dat mag gerust opgevat worden als een waarschuwing", aldus Calvo.

bron: Belga