Barcelona wil eigen munt invoeren

De stad Barcelona wil een eigen munt invoeren, naast de euro. De munt zou alleen lokaal gebruikt kunnen worden.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

Al in 2017 wil de linkse burgemeester van de stad, Ada Colau, starten met een proefproject in de arbeiderswijk Besos. In 2019 zou de nieuwe munt, waarvoor nog geen naam gevonden is, een geldig betaalmiddel in de hele stad moeten zijn.

Lokale economie

De bedoeling is dat men met de munt kan betalen bij lokale handelaars, die het geld op hun beurt weer spenderen in de lokale economie. De munt zou enkel in Barcelona gebruikt kunnen worden. Op die manier zorgt men dat geld in de stad blijft circuleren en voorkomt men dat het geld snel wegvloeit naar andere steden en landen. Dat zou de lokale werkgelegenheid doen toenemen en de lokale economie stimuleren.

Andere steden

Barcelona is niet de eerste stad met dat idee. In de tweede grootste Catalaanse stad, Girona, kan men betalen met de lokale munt ‘Res'. Ook in Sevilla, het Britse Bristol en Zwitserland zijn er gelijkaardige initiatieven.

In België zijn er verschillende steden met een alternatieve munteenheid, een zogenoemde LETS (Local Exchange Trading System). Zo kan je in Gent betalen met ‘stropkes'. Dat systeem is echter niet helemaal hetzelfde. Het dient vooral om klusjes uit te wisselen. Zo kan je bijvoorbeeld iemands gras maaien, waarna iemand anders voor jou de afwas doet.