Commissie legeraankopen zet achter gesloten deuren licht op groen voor lastenboek

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Kamercommissie Legeraankopen heeft een positief advies gegeven over het lastenboek dat Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) zal uitsturen voor de vervanging van de verouderde Belgische F-16's. Socialisten en groenen stemden tegen en hekelen het gebrek aan transparantie. De leden van de commissie Legeraankopen zijn gebonden aan de confidentialiteit van de besprekingen achter gesloten deuren. Het is voor hen dus moeilijk om zich uit te spreken over specifieke punten uit het lastenboek - zoals bijvoorbeeld de mogelijke vereiste dat de nieuwe gevechtsvliegtuigen ook kernwapens zouden kunnen dragen.

"Brengt Vandeput klaarheid over de nucleaire capaciteit van nieuwe gevechtsvliegtuigen, of blijft alles in de achterkamertjes?", lanceerde sp.a-Kamerlid Alain Top vooraf op Twitter. Na afloop van de commissiezitting houdt hij echter noodgedwongen de lippen op elkaar. Het enige dat hij kwijt wil, is in de voorwaardelijke wijs: "als de optie erin zou zitten, dan noem ik dat een gemiste kans".

Meer algemeen hekelt Top opnieuw het gebrek aan transparantie in dit miljardendossier. "Het gaat hier over een lastenboek van enkele honderden pagina's met zeer technische informatie. Als wij deze informatie niet op voorhand verkrijgen en enkel vluchtig door het bestek mogen gaan, kan de oppositie haar taak niet naar behoren uitvoeren", betreurt hij.

Ook Groen-collega Wouter De Vriendt haalt scherp uit naar de manier van werken. "Na de recente affaires, zou meer transparantie in de politiek een gezamenlijke doelstelling moeten zijn. Toch zien we dat met name de N-VA weigert om de discussie over een gecontesteerde aankoop van 3,2 miljard euro in de openbaarheid te voeren. Nochtans bevat niet elk document in het dossier commercieel gevoelige of geheime informatie. Er is geen reden om de volledige bespreking van het vliegtuigdossier kost wat kost weg te houden van de pers en de publieke opinie", reageert hij.

De Vriendt en zijn collega's bij Ecolo hebben een voorstel van reglementswijziging ingediend opdat de werkzaamheden principieel met open deuren gebeuren. De vraag om die wijziging te bespreken voor het behandelen van het F-16-dossier werd echter niet gevolgd.

bron: Belga