EU-lidstaten unaniem: geen onderhandelingen vooraleer Londen artikel 50 inroept

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zolang de Britse regering artikel 50 van het Verdrag van Lissabon niet inroept en de EU er niet officieel van op de hoogte brengt dat het de Unie gaat verlaten, wordt er niet over de Brexit onderhandeld - formeel noch informeel. Die boodschap zullen de leiders van de 27 overige lidstaten woensdag aan de ontslagnemende Britse premier David Cameron overmaken. De traditionele Europese zomertop wordt dit jaar overschaduwd door het Britse EU-referendum. Omdat het referendum donderdag gehouden werd, moest de top al met enkele dagen uitgesteld worden. Nu de Britten voor de Brexit gekozen hebben, komt het onderwerp dinsdag en woensdag bovenaan de agenda te staan.

Het is vooral uitkijken naar woensdag, wanneer de staatshoofden en regeringsleiders informeel beraad houden en David Cameron de toegang tot de vergaderzaal zullen ontzeggen. In hun gemeenschappelijke verklaring zullen ze duidelijk maken dat er in geen geval met Londen onderhandeld wordt, ook niet informeel, zolang artikel 50 niet ingeroepen wordt.

Wanneer die notificatie het beste gebeurt, daarover bestaat er minder eensgezindheid. "De enen willen zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen, de anderen hebben meer begrip en willen soepelheid aan de dag leggen", zegt een diplomaat maandag.

De Belgische premier Charles Michel is een van de leiders die pleiten voor een "snelle boedelscheiding", maar alvast de Duitse bondskanselier Angela Merkel staat op de rem. "We kunnen ons geen impasse veroorloven, maar ik heb wel enig begrip voor het feit dat Groot-Brittannië tijd nodig heeft om de situatie te analyseren", zei ze maandag tijdens een persconferentie.

De Europese leiders draaien maandag overuren om de top voor te bereiden. Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk had in de voormiddag een ontmoeting met François Hollande in Parijs en vloog daarna met de Franse president naar Berlijn voor overleg met Merkel en de Italiaanse premier Matteo Renzi.

bron: Belga