Federale begroting - "Aanslag op index is onaanvaardbaar voor zelfstandige zorgverstrekkers"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De gedeeltelijke indexsprong voor zelfstandige zorgverstrekkers die de regering-Michel heeft goedgekeurd, is onaanvaardbaar. Dat zegt de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) in een mededeling. De beslissing moet 247 miljoen euro opbrengen, maar volgens BVAS kan dit leiden tot het opzeggen van het nationaal akkoord artsen-ziekenfondsen. Dat bepaalt onder andere de tarieven die toegetreden ("geconventioneerde") artsen mogen aanrekenen. "Ik besef zeer goed dat we een grote inspanning vragen van de zorgverstrekkers", zei minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) zaterdag al. De honoraria van de zelfstandige zorgverstrekkers worden in 2017 slechts een derde geïndexeerd.

"Het scalpel van Maggie De Block is uitgeschoten en maakt ongewenste littekens", reageert BVAS. Van de totale inlevering zal 146 miljoen euro worden betaald door de artsen. Er valt iets voor te zeggen dat de zelfstandige zorgverstrekkers een derde van hun index moeten inleveren (hun indexsprong bedroeg over 2015-2016 geen 2 procent, maar 1,15 procent), maar een inlevering van twee derde is overdreven, stelt BVAS-voorzitter Marc Moens. "Deze aanslag op de index is onaanvaardbaar."

Volgens Moens is het niet de eerste keer dat de zelfstandige zorgverstrekkers gediscrimineerd worden tegenover hun gesalarieerde collega's. Bovendien hebben de artsen volgens hem al verschillende volledige of gedeeltelijke indexsprongen moeten ondergaan sinds 2010.

Morgen/maandag vindt een vergadering van de Algemene raad van de verzekering voor geneeskundige verzorging plaats, waarin zowel de sector als de regering vertegenwoordigd is. Als hij daar te horen krijgt dat de regering "unilaterale besparingen zonder wettelijke basis" doorvoert, zal Moens de ontbinding vragen van het lopende nationaal akkoord artsen-ziekenfondsen.

bron: Belga