Graaicultuur repatriëringen - Ophefmakend rapport dienst Verwijderingen bereikte minister niet integraal

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het inspectieverslag uit 2006 van de Algemene Inspectie (AIG) van de politie, dat mistoestanden bij de dienst Verwijderingen van de luchthavenpolitie in Zaventem beschrijft, heeft de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken via officiële weg niet integraal bereikt. Eén passage, die de vroegere leiding van de luchthavenpolitie in Zaventem op de korrel nam, sneuvelde in een aangepaste versie voor de minister. Belga vond meerdere bronnen die de informatie bevestigden. De redactie van VRT-programma "Pano" berichtte eind januari over het bewuste inspectieverslag, nadat een dag eerder een recentere audit was uitgelekt, een uit 2016 die besteld was door de huidige commissaris-generaal van de politie, Catherine De Bolle. De twee documenten toonden aan dat er in tien jaar bitter weinig veranderd was op de dienst. Humo lichtte twee weken later nog een passage uit het inspectieverslag van 2006 uit dat bijzonder kritisch was voor de vroegere leiding van de luchthavenpolitie in Zaventem.

Maar meerdere goede bronnen verklaarden aan Belga, weliswaar anoniem, dat het verslag aangepast werd voor het officieel aan de minister werd overgemaakt. Het verslag zou zelfs al ingebonden en gehandtekend geweest zijn nog voor er de schaar in gezet werd.

Huidig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) verleende Kamerleden vorige maand inzage in het inspectieverslag in het parlement. Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt kon het inkijken en stelde vast dat er van het rapport slechts 28 pagina's overbleven, terwijl het oorspronkelijke, dat Belga kon inzien, 53 pagina's telde. Volgens De Vriendt herneemt het rapport in essentie wel zo goed als alle probleempunten uit het oorspronkelijke verslag. Toch sneuvelde klaarblijkelijk één belangrijk probleempunt in de versie voor toenmalig minister Patrick Dewael (Open Vld): de passage die zeer kritisch was voor de leiding van de luchthavenpolitie van Zaventem.

Vraag is op wiens aansturen en waarom werd ingegrepen. Volgens meerdere bronnen gebeurde dat alvast niet door de leden van het AIG die hebben meegewerkt aan het onderzoek. Inspecteur-generaal François Adam van de AIG was voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

bron: Belga