Groen wil ook premie voor wie zelf ontslag neemt

door
Belga
Leestijd 2 min.

Oppositiepartij Groen wil een 'trampolinepremie' voor mensen die zelf ontslag nemen, minstens enkele keren in de carrière. Dat moet werk werkbaarder maken, met name door afwisseling makkelijker te maken. Tegelijk willen de groenen een systeem van pensioenpunten voor het bepalen van de loopbaanlengte. "Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft er vooral voor gezorgd dat we met zijn allen langer moeten werken, maar nam geen maatregelen om dat mogelijk te maken. Hoe zorgen we er voor dat werk ook werkbaar blijft? Dat we onze job vlot kunnen combineren met ons gezin?", zo verduidelijkt Kamerlid Eviat Willaert de demarche van de groenen rond werkbaar werk.

Concreet wil Groen bijvoorbeeld een puntensysteem om de duurtijd van de loopbaan te bepalen. Een volledige loopbaan zou dan gelijk staan met 42 punten, waarbij een gemiddelde job jaarlijks één punt per jaar oplevert. Zwaardere jobs kunnen per jaar meer dan één punt opleveren, luidt het in analogie met het voorstel dat eerder door de pensioencommissie werd gedaan.

Een ander groen voorstel moet meer 'schwung' brengen in de arbeidsmarkt via een premie om mensen van job te doen veranderen zonder schrik voor het financiële risico. Mensen zouden met name het recht krijgen om tijdens hun loopbaan een beperkt aantal keren zelf op te stappen zonder hun werkloosheidsuitkering te verliezen, zo verduidelijkt de partij ook in De Morgen.

Arbeidsmarktspecialist Jan Denys spreekt in de krant van een goed voorstel. "Alleen mag dat er niet toe leiden dat de ontslagkosten zwaar stijgen. Anders ondermijnt het de inspanning van deze regering om de loonkost te verlagen", klinkt het in De Morgen.

"Wat handenvol geld kost, is de 1,8 miljard euro die we tussen 2014 en 2019 geschat uitgeven aan langdurig zieken. En de factuur van meer dan zevenduizend euro per werknemer die door de werkgever wordt betaald bij mensen die uitvallen door burn-out of ziekteverzuim", zo reageerde partijvoorzitter Meyrem Almaci in De Ochtend op Radio 1, ook wijzend op de menselijke en maatschappelijke tol die in rekening moet worden gebracht.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) zei in De Ochtend de voorstellen ernstig te zullen bekijken.

bron: Belga