Hoe moet je omgaan met een rouwende collega?
Volgens Anna Ranieri, coach op de werkvloer van Silicon Valley, is het belangrijk om kalmpjes te beginnen en je collega allereerst te laten weten dat je op de hoogte bent van zijn of haar verlies. Iets in de zin van: "Ik heb gehoord wat er gebeurd is, ik vind het zo jammer voor je" kan volstaan. Je hoeft je dichterstalenten niet boven te halen. Integendeel, je houdt het best kort en to the point.
Wanneer hij of zij reageert met: "Het is oké, maakt me niet zoveel uit" geeft je collega aan dat hij of zij er niet over wil praten en dat kan je dan maar best accepteren.
Fout
De grootste fout die mensen maken is het negeren van de gebeurtenis en gewoon verder gaan alsof er niks aan de hand is. Joyce E. A. Russel, decaan van de Robert H. School of Business in Maryland stelt dat het heel pijnlijk en zeer confronterend is voor je collega in rouw om de feiten links te laten liggen. Maar aan de andere kant is dit niet onbegrijpelijk. "We zijn bang om de foute dingen te zeggen, zodat de persoon in kwestie zal beginnen wenen."
Op de werkvloer is de manager of de baas meestel de eerste die het spijtige nieuws ter oren komt. Volgens Ranieri is het belangrijk dat de manager dan vraagt: "Wat wil je dat ik tegen de collega's zeg?", zodat er zeker geen verschillende redenen de ronde doen waarom de collega afwezig is.
Wanneer je collega weer komt werken, zal hij of zij minder productief zijn en zich moeilijker kunnen concentreren. Dit kan resulteren in een zwaardere druk voor de andere collega's, zeker omdat een diepe rouw zich zeer onvoorspelbaar kan uiten. Ranieri zegt dat we hierin zeer begripvol moeten zijn en allemaal een steentje zullen moeten bijdragen.
Enkele tips van Anna Ranieri op een rijtje: