HRW-rapport België - HRW documenteert 26 gevallen van hardhandig politieoptreden bij antiterreuroperaties

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bijna een jaar na de aanslagen van 13 november in Parijs heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) een rapport klaar over ons land waarin het 26 incidenten documenteert van gewelddadig of discriminerend gedrag van politieagenten tijdens antiterreuroperaties. HRW publiceert het rapport, getiteld "Reden tot bezorgdheid: de Belgische terrorismebestrijdingsmaatregelen na de aanslagen in Parijs en Brussel", vrijdag.

Het is nog maar de tweede keer dat HRW een rapport publiceert over ons land. In navolging van een gelijkaardig onderzoek in Frankrijk reisde HRW dit jaar drie keer naar België om informatie te vergaren over de Belgische antiterreurmaatregelen. HRW geeft ons land complimenten voor de inspanningen dat het zich getroostte in de strijd tegen terrorisme. "We moeten België er ook voor prijzen dat het niet automatisch zijn toevlucht heeft gezocht tot noodmaatregelen zoals sommige buurlanden of andere landen hebben gedaan", zegt onderzoekster Letta Tayler.

Maar HRW wijst er ook nadrukkelijk op dat er ruimte is voor verbetering. De ngo lichtte verschillende antiterreurmaatregelen van de regering door, maar documenteerde ook 26 incidenten waarbij de politie gewelddadig of discriminerend gedrag vertoonde bij antiterreuroperaties. In 10 gevallen was er sprake van buitensporig geweld, in 4 van fysieke mishandeling. Op een uitzondering na waren alle slachtoffers van Noord-Afrikaanse afkomst en moslim. Slechts een van hen werd aangeklaagd voor terrorisme, ten onrechte zo bleek achteraf.

"We zijn slecht geplaatst om de reikwijdte van het politiemisbruik te bepalen", zegt Tayler. "Toch leeft de perceptie bij minderheden, vooral bij personen van Noord-Afrikaanse afkomst, dat er effectief een patroon is. Sommige politieagenten die we hebben gesproken, gaven dit ook aan. Soms is perceptie belangrijker dan realiteit. Als een gemeenschap zich geviseerd voelt, kan een kloof ontstaan met de overheid. Dat is precies wat extremistische groepen als IS willen."

HRW beveelt onder meer de autoriteiten aan, inclusief de politie, om de aantijgingen van misbruik door politiediensten grondig te onderzoeken en waar nodig te sanctioneren.

bron: Belga