Hulpvragen van Turkse journalisten aan EFJ meer dan verdubbeld sinds midden juli

door
Belga
Leestijd 2 min.

De vragen om hulp en bijstand van Turkse journalisten aan de Europese Federatie van Journalisten (EFJ) zijn "meer dan verdubbeld" na de mislukte couppoging in Turkije in de nacht van 15 op 16 juli. Dat heeft Mehmet Koksal, project officer bij de EFJ, maandag te kennen gegeven tijdens een conferentie in Brussel over de implicaties van de mislukte couppoging voor journalisten en mensenrechtenactivisten in Turkije. De EFJ heeft weet van een honderdtal journalisten die in Turkije in de gevangenis zitten, van wie er meer dan 60 opgesloten werden na 15 juli. "De hulpvragen aan de EFJ zijn meer dan verdubbeld sinds de mislukte couppoging. Ze komen voornamelijk van Gülen-gezinde journalisten en Koerden", aldus Koksal. De hulpvragen zijn divers en betreffen bijvoorbeeld de aanwezigheid van een EFJ-lid tijdens een proces, hulp om het land te verlaten of bij asielaanvragen.

Tijdens de conferentie van maandag, georganiseerd door de EFJ en IFJ (Internationale Federatie van Journalisten), was ook de Turkse activiste Sanar Yurdatapan aanwezig. Zij bracht haar getuigenis over de vrijheid van meningsuiting in Turkije.

Volgens Yurdatapan kunnen "onafhankelijke media er op de vingers van een hand geteld worden". Zo staat 80 procent van de televisiezenders onder staatscontrole, zijn er geen onafhankelijke kranten meer en zijn verschillende onafhankelijke nieuwssites geblokkeerd en niet meer te bezoeken vanaf Turks grondgebied.

"Wij roepen niet op tot een boycot of het demoniseren van de regering van Erdogan. We eisen alleen dat er geen enkele uitzondering getolereerd wordt op de rechtsstaat en de fundamentele rechten. De noodtoestand mag niet alles rechtvaardigen", aldus Koksal.

bron: Belga