Kom op tegen Kanker wil zorg op maat voor jongvolwassen kankerpatiënten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Kom op tegen Kanker wil zorgverleners, werkgevers en beleidsmakers bewustmaken van de behoeften van adolescenten en jongvolwassenen met kanker en vraagt voor hen zorg op maat. Kanker bij jonge mensen tussen 16 tot 35 is uitzonderlijk. Het gaat met 955 diagnoses per jaar om 2 procent van alle kankergevallen. Kom op tegen Kanker organiseert vandaag/dinsdag in Mechelen het congres "Jong & Kanker?!". Dat is het eerste congres in Vlaanderen over de zorg voor kankerpatiënten tussen 16 en 35 jaar.

Meer dan 200 deelnemers zakken af naar Mechelen om er kennis te maken met deze specifieke jongerendoelgroep en hun noden. Het congres is een initiatief van de jongerenwerking van Kom op tegen Kanker, maar het resultaat van een samenwerking met tal van zorgpartners en jongeren.

"Op een moment dat hun vrienden voor het eerst studeren of werken, gaan samenwonen of starten aan kinderen, worden deze jongeren opnieuw afhankelijk van hun omgeving", zegt Lieve Vanderlinden, directeur Psychosociale Werking van Kom op tegen Kanker. "Ze zijn te oud voor het kinderziekenhuis, terwijl de zorg voor volwassenen voorbijgaat aan alle vragen waar ze mee zitten." Kom op tegen Kanker stelt daarom voor om deze jongeren te behandelen in gespecialiseerde centra.

Ook op psychosociaal vlak onderscheiden deze jongeren zich. Wat met hun studies? Hoe solliciteren na kanker? Wat met hun kinderwens of drang naar een eigen stek? "Jonge kankerpatiënten worden in meer dan 50 Vlaamse ziekenhuizen behandeld. Dat moet anders", zegt Hans Neefs, onderzoeker bij Kom op tegen Kanker. Kom op tegen Kanker pleit voor gespecialiseerde referentiecentra.

"Er zijn nog steeds jonge kankerpatiënten die geen ziekte-uitkering krijgen", stelt jurist Wim Geluykens van Kom op tegen Kanker vast. "Zij draaien onterecht financieel op voor hun ziekte". Kom op tegen Kanker roept op om de voorwaarden van de ziekteverzekering soepeler te maken, zodat jongeren met een chronische ziekte er een beroep op kunnen doen op het moment dat ze het nodig hebben. Ook studenten die door hun ziekte niet hun volledige studieprogramma kunnen afleggen, moeten hun studietoelage en kinderbijslag kunnen behouden.

bron: Belga