Nieuwe NAVO-hoofdzetel in Brussel heeft 1,2 miljard euro gekost

door
Belga
Leestijd 2 min.

De nieuwe hoofdzetel van de NAVO in Brussel heeft in totaal 1,2 miljard euro gekost. Dat heeft minister van Defensie Didier Reynders (MR) geantwoord op een schriftelijke vraag van CD&V-Kamerlid Veli Yüksel. De bijdrage van België bedroeg 3,8% of 45,6 miljoen euro en als zetelland neemt België geen extra kosten voor zijn rekening. Het nieuwe complex van de NAVO werd in mei 2017 ingehuldigd tijdens een NAVO-top, in aanwezigheid van de Amerikaanse president Donald Trump. De bouw was gestart in 2010 en de Belgische overheid was de bouwheer.

Voor de aanbesteding van de werken in 2009 bedroeg het budget 1,2 miljard euro, waarvan 820 miljoen euro voor de bouwwerken. Dankzij het gunstige resultaat van de aanbesteding werd dit bedrag in 2010 gereduceerd tot één miljard euro. Tijdens de loop van de werken werd het budget weer opgetrokken tot 1,2 miljard euro, omwille van bijkomende kosten door onvoorziene omstandigheden (slechte weersomstandigheden), technische wijzigingen en bijkomende behoeften.

De totale kostprijs van 1,2 miljard euro bevat naast de 700 miljoen euro bouwkosten ook de kosten voor audiovisuele apparatuur, elektronische beveiliging, ontwerp- en consultancyopdrachten, ICT, meubilair, beveiliging van de werf en de kost van de omkadering.

"De bijdragen van de NAVO-lidstaten werden vastgelegd volgens een specifieke verdeelsleutel die rekening houdt met de belangrijkheid van elk land. Voor ons land 3,8 procent", zegt Veli Yüksel. Dat betekent dat het gebouw de Belgische belastingbetaler 45,6 miljoen euro heeft gekost.

"Zetelland zijn, levert heel wat voordelen voor ons land. Dat zien we ook als zetelland van de Europese Unie en andere internationale instellingen", zegt Yüksel. "In het licht van de discussie over de 2 procentnorm, zoals de Amerikaanse president Donald Trump die opnieuw heeft aangezwengeld, zijn er echter kapers op de kust. NAVO-lidstaten die boven de 2 procent uitgeven aan defensie, zoals bijvoorbeeld Polen, lobbyen openlijk om zetelland van de NAVO te zijn".

bron: Belga