Oplossing in de maak voor slachtoffers besmette bloedtransfusies

door
Belga
Leestijd 2 min.

Er komt hoogstwaarschijnlijk een schadevergoeding voor de naar schatting 1.284 Belgen die voor 1985 een transfusie hebben gekregen met bloed dat besmet was met hiv of hepatitis C. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft daaromtrent een advies overgemaakt aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Dat meldt het Kenniscentrum in een persbericht. Directe slachtoffers (alle besmette personen en hun kinderen die een besmetting opliepen tijdens de zwangerschap of geboorte) krijgen in het voorstel van het KCE 20.000 euro. De 'secundaire slachtoffers', zoals partners en kinderen die niet besmet raakten, hebben recht op een financiële compensatie van 5.000 of 10.000 euro.

Bloedtransfusiecentra in België testen pas sinds 1985 het bloed op aanwezigheid van het hiv-virus. Testen op het hepatitis C-virus gebeuren pas sinds 1990. Voor die data hebben mensen dus al besmet bloed gekregen. Het KCE schat dat er zowat 1.243 personen besmet raakten met hepatitis C, voor hiv zou het gaan om 41 slachtoffers.

Omdat de technieken om die ziektes op te sporen op dat moment echter nog niet bestonden, kan niemand juridisch aansprakelijk worden gesteld voor de besmetting. De wet op medische ongevallen -negatieve gevolgen van een ingreep of behandeling waarvoor niemand aansprakelijk is- werd daarom in 2010 al uitgebreid naar de slachtoffers van besmette transfusies.

Voor de uitbetaling van de schadevergoeding kijkt het Kenniscentrum in de richting van het Fonds voor Medische Ongevallen (FMO). Omdat dit voor het FMO een nieuwe opdracht is, moet daarvoor eerst een nieuwe wet worden opgesteld vooraleer slachtoffers een aanvraag kunnen indienen. Opvallend daarbij is dat het KCE niet vraagt om het oorzakelijk verband te kunnen bewijzen. "Omdat het gaat om vrij oude feiten", volstaat het voor het Kenniscentrum dat slachtoffers aantonen dat ze in ons land een transfusie kregen en dat ze effectief besmet zijn met het virus.

Het Kenniscentrum rekent op een totaalbudget van ongeveer 67 miljoen euro, gespreid over een periode van 15 jaar. Het KCE heeft het advies overgemaakt aan minister De Block. "Het is nu aan de wetgever om te beslissen of het advies ook wordt gevolgd en er met de uitbetaling kan worden gestart", benadrukt KCE-woordvoerdster Gudrun Briat.

Geen gemakkelijke opdracht, valt te horen bij het kabinet van minister De Block. "Het is inderdaad afgesproken in het regeerakkoord dat er een oplossing moet komen voor die mensen. We willen dat ook uitvoeren, maar momenteel hebben we niet de nodige financiële middelen". Wanneer de uitbetaling van schadevergoedingen dan concreet zou kunnen aanvatten, is nog niet duidelijk: "Dat zullen we doen van zodra de middelen voorhanden zijn", aldus woordvoerster Els Cleemput.

bron: Belga