OS 2016 - "Vluchtelingen staan symbool voor veerkracht in elke mens"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Voor het eerst in de rijke geschiedenis van de Olympische Spelen neemt in Rio de Janeiro een olympische vluchtelingenploeg deel. Deze tien atleten belichamen de boodschap van hoop en samenhorigheid die het Internationaal Olympisch Comité (IOC) via de Spelen naar de wereld wil uitdragen. De tien werden gekozen uit een groep van 43 sporters die allemaal het officiële statuut van vluchteling hebben. De vijf atleten uit Zuid-Soedan, twee judoka's uit Congo, twee Syrische zwemmers en een marathonloper uit Ethiopië nemen deel onder de vlag het IOC. Tegla Loroupe, een voormalig wereldrecordhoudster op de marathon, fungeert als delegatieleider van het team.

"Ik ben heel blij dat wij hier vandaag zijn. Dit is een speciaal team", vertelde de Keniaanse zaterdag tijdens een persconferentie met enkele leden van de ploeg. "Vluchtelingen zijn ook mensen. Deze atleten staan symbool voor de veerkracht en het talent dat in elke mens schuilt."

Rami Anis was een aanstormend zwemtalent in Syrië toen hij in 2011 met zijn familie het verscheurde land ontvluchtte om aan de dienstplicht te ontsnappen. Ze werden opgevangen door een familielid in Istanboel waarna ze in oktober 2015 naar België verhuisden, waar eveneens familie leefde. In februari 2016 sloot Anis zich in Gent aan bij het team rond ex-kampioene Carine Verbauwen. Na enkele maanden intensieve training mag de Syriër binnenkort deelnemen aan de olympische 100 meter vlinder en vrije slag.

"De Olympische Spelen zijn een heel groot sportevenement. Uiteraard is het een eer dat ik deel mag uitmaken van deze ploeg", zegt de 25-jarige Syriër, die beseft dat hij voor een moeilijke (sportieve) opdracht staat. "De voorbereiding was kort hoewel ik veel heb kunnen trainen. Maar het is hoe dan ook te weinig om mijn beste niveau te halen, zeker in vergelijking met andere atleten die jaren naar dit evenement hebben toegewerkt. Maar ik heb een ijzeren wil en, hoewel ik veel verdriet voel om de oorlog in mijn land, heb ik mezelf altijd voorgehouden niet op te geven."

"Hier in Rio zijn, is een droom voor elke atleet", vult Yusra Mardini, landgenote van Rami Anis en eveneens zwemster, aan. "Uiteraard zouden we liever ons land willen vertegenwoordigen, maar nu zijn we er ook bij onder een grootse vlag. Voor alle vluchtelingen over de hele wereld heb ik een boodschap: we gaan proberen jullie zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. Het leven gaat altijd verder. Iedereen moet zijn dromen najagen."

.

bron: Belga