Plasticveger reinigt het ruime sop

Het eerste prototype van ‘The Ocean Cleanup' wordt deze week voor de Nederlandse kust geplaatst. Het ruim honderd meter brede vaartuig gaat opgehoopt plastic uit de zee vissen.
door
Charlotte
Leestijd 2 min.

‘The Ocean Cleanup' werd ontsproten aan het brein van de 21-jarige Broyan Slat, die de uitvinding al in 2012 bedacht tijdens zijn studie aan de TU Delft. De jonge Nederlander ontdekte dat kunstmatige kustlijnen gemaakt van drijvers het meest effectief zijn in het opvangen van plastic. Hij richtte zijn bedrijf ‘The Ocean Cleanup' op in 2013, maar aanvankelijk was er weinig interesse voor zijn idee. Pas toen hij het presenteerde op TEDx in Delft, kreeg hij lof voor het project. Sindsdien kwam het in een stroomversnelling.

Van prototype tot giga-vaartuig

Slats idee is nu eindelijk tot een prototype uitgewerkt dat deze week voor de kust van Scheveningen wordt geplaatst op 23 kilometer. Het vervoer gebeurt door het bedrijf Boskalis, dat samen met de Nederlandse overheid 1,5 miljoen euro bijdraagt aan het project.

De drijvende barrière is honderd meter lang en moet de plastic-soep opruimen die zich door stromingen ophoopt op meerdere plekken in de Noordzee. Tijdens de test wordt met allerlei meetapparatuur gekeken hoe het bouwsel het een jaar lang uithoudt onder extreme weersomstandigheden op zee. Een van de grootste uitdagingen voor het project is dan ook het bouwen van apparatuur die zout water, harde wind, storm en golven trotseert. Het prototype zal aan de hand van de proef verder ontwikkeld worden tot een uiteindelijk ontwerp dat maar liefst honderd kilometer lang zal worden.

Ecologische noodzaak

Jaarlijks komt er in de oceanen ongeveer vijf miljoen ton plastic bij. Dat afval valt op den duur uit elkaar en komt uiteindelijk via vissen en vogels in de voedselketen terecht.