Protesten in Tunesië temperen
Twee dagen voor de verjaardag van de revolutie zijn in Tunesië opnieuw veel mensen de straat opgetrokken om tegen de stijgende prijzen en hoge belastingen te protesteren. Alleen al in de hoofdstad Tunis waren ze met 2.000. Na verschillende nachten, waarin het deels tot gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en de oproerpolitie was gekomen, verliep het protest vandaag echter vreedzaam. Sinds het begin van de protesten begin deze week zijn volgens het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken 773 arrestaties verricht. Het kwam tot plunderingen en gewelddadige overvallen, zei een woordvoerder. Onder de arrestanten bevinden zich 16 vermoedelijk islamisten, die aan plunderingen en brandstichtingen hadden deelgenomen. Rond de 100 politieagenten raakten bij de rellen gewond.
De protesten waren vooral gericht tegen de besparingen en nieuwe belastingen, die begin dit jaar van kracht werden. De demonstranten beschuldigen de regering ervan dat daardoor de prijzen voor levensmiddelen, brandstof en telecommunicatie zijn gestegen. Ook de verhoogde btw leidt bij veel mensen tot financiële problemen.
Een woordvoerder van premier Youssef Chahed verdedigde het beleid. Aan directe sociale uitkeringen voor de de lagere en de middenklasse is niet geraakt, maar door de slechte economische situatie moesten geëngageerde hervormingen doorgevoerd worden.
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International riep de veiligheidsdiensten op geen geweld meer te gebruiken. De politie trad de voorbije dagen hard op om de demonstranten uit elkaar te jagen. "De politie moet de situatie kalmeren, in plaats van te verhitten", zei regionaal AI-directrice Heba Moyaref. Amnesty verwijt de regering de doodsoorzaak van een demonstrant niet bekend te maken. Ooggetuigen zeggen dat de man twee keer door een politievoertuig werd overreden. De minister van Binnenlandse Zaken beweert dat de man wegens een chronische ziekte na het gebruik van traangas is gestorven.
Tunesië wordt beschouwd als het moederland van de zogeheten Arabische Lente en heeft sinds 2011 ingrijpende democratische hervormingen ingeleid. De economische situatie is echter slecht, de staatsschuld schommelt rond de 70 procent van het bruto binnenlands product. Vele jonge academici vinden geen passende job.
Op de verjaardag van de revolutie nu zondag hebben de oppositiegroepen tot nieuwe demonstraties opgeroepen.
bron: Belga