Verbod kan aangevochten worden, maar moet nageleefd worden

door
Belga
Leestijd 1 min.

"De organisatoren van de Mars tegen Marrakesh hebben het recht om het verbod tot betoging aanstaande zondag aan te vechten bij de Raad van State, maar als het bevestigd wordt zullen de politiediensten alles doen om het verbod te laten respecteren". Dat verklaarde Brussels minister-president Rudi Vervoort vandaag na afloop van de ministerraad. Vervoort nam, zoals gisteren aangekondigd, een besluit om elke betoging op het grondgebied van het Brussels gewest op zondag 16 december te verbieden. Hij herhaalde dat dit gebeurde op basis van informatie van de politiediensten. Hij wees er ook op dat op sociale media berichten circuleerden dat ook extremisten en hooligans zich bij de betoging zouden aansluiten.

Daarom was er voor hem een risico voor de openbare orde. Dat staat los van de vrijheid van meningsuiting, die de organisatoren inroepen. "Bovendien hebben we in Brussel al genoeg betogingen. Dat vraagt veel van de Brusselse politie", aldus de minister-president.

Wat gebeurt er als de betoging toch doorgaat? "De politiediensten zullen alles in het werk stellen om het besluit dat ik genomen hebben uit te voeren", aldus Vervoort, die er op wijst dat hij niet verantwoordelijk is voor de manier waarop de politie haar taken uitvoert.

Hij wijst erop dat de organisatoren alle recht hebben om het besluit aan te vechten bij de Raad van State. "We leven in een rechtsstaat". Op vragen of de omschrijving "bruine mars" goed gekozen was, wilde hij geen commentaar kwijt.

bron: Belga