"Voer maximumfactuur in secundair onderwijs meteen in"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Er is geen enkele reden om te wachten met de invoering van een maximumfactuur in het secundair onderwijs. Dat stelt het Netwerk tegen Armoede vandaag in een reactie nadat bekend is geraakt dat de schoolfactuur voor leerlingen in de eerste graad kan oplopen tot meer dan 1.200 euro. De koepelorganisatie pleit voor een algemene maximumfactuur in de eerste graad en een aangepaste maximumfactuur per richting in de tweede en derde graad. Zo moet elke studierichting toegankelijk worden voor de kinderen met de juiste talenten, klinkt het. Want "sommige kinderen kiezen een studierichting op basis van de kostprijs en niet op basis van hun talenten en interesses. Zo gaat veel jong talent verloren".

"Een maximumfactuur werkt. Ze heeft zich al bewezen in het basisonderwijs", stelt het Netwerk tegen Armoede. Ook het Antwerpse provinciaal onderwijs experimenteerde er al enkele jaren geleden mee. "Er is vastgesteld dat het kan, zonder dat er aan kwaliteit wordt ingeboet", klinkt het bij de koepelorganisatie. "Naast de verminderde kosten is ook de transparantie voor gezinnen een grote meerwaarde. Ze weten bij het begin van het schooljaar precies wat het hen zal kosten."

Scholen kunnen zelf ook concrete stappen ondernemen om financiële drempels weg te halen. Zo kunnen ze gespreide betaling actief aanbieden, nadenken over budgetvriendelijke schooluitstappen, cash betalingen mogelijk maken en tweedehands schoolboeken aanbieden.

Ten slotte roept het Netwerk voor Armoede scholen op om ouders bij de inschrijving duidelijk te maken welke kosten ze mogen verwachten en hoe ze die kunnen financieren.

bron: Belga