Wereldwijd zijn 60 miljoen mensen op de vlucht

In de hele wereld zijn er op dit moment 60 miljoen mensen op de vlucht als gevolg van conflicten en vervolging. Dat heeft António Guterres, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, gezegd.
door
Eldrid
Leestijd 2 min.

Guterres benadrukte dat de Conventie van Genève uit 1951, waarin de bescherming van vluchtelingen is geregeld, moet worden nageleefd. Ook wees hij op het belang van het opbouwen van goede relaties tussen het Westen en de islamitische wereld.

Door de crises in Irak en Syrië zijn 15 miljoen mensen ontheemd geraakt. Bovendien zijn het afgelopen jaar een half miljoen mensen hun huizen in Zuid-Soedan ontvlucht. Nog eens 190.000 mensen vluchtten uit Burundi, 1,1 miljoen uit Jemen en 300.000 uit Libië. Tienduizenden mensen zijn het geweld van drugsbendes in Centraal-Amerika ontvlucht. Ook lijkt de kans op vrede in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Nigeria, Oekraïne en Congo nog ver weg, aldus Guterres.

"De bekrompenheid van xenofobie"

De afgelopen vijf jaar zijn er vijftien conflicten uitgebroken, en meer dan twee derde van alle vluchtelingen zijn moslim, aldus de VN. Guterres benadrukte dat de wereld de "bekrompenheid van xenofobie" moet tegengaan. De gebeurtenissen van de afgelopen maanden in Europa "hebben de strijd tussen compassie en angst laten zien, de strijd tussen tolerantie en xenofobie". "Er is grote noodzaak om islamofobie tegen te gaan en de aantrekkingskracht van extremistische ideologieën op jongere generaties te verminderen", zei Guterres.

De VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) probeert bescherming, veiligheid en noodhulp te bieden aan mensen die oorlog en vervolging zijn ontvlucht. Vorig jaar maakten donorlanden 2,9 miljard euro over naar UNHCR. Maar dat was volgens Guterres "veel te weinig om zelfs maar de absoluut minimale kosten te dekken". Guterres deed een dringende beroep aan de donorlanden om meer geld vrij te maken.