Wilmès spreekt tegen dat de maatregelen "buitensporig" versoepeld werden

In de Kamer hebben verschillende parlementsleden kritiek geuit op de beslissingen en de communicatie van de Nationale Veiligheidsraad. Premier Sophie Wilmès spreekt tegen dat het om "buitensporige versoepelingen" zou gaan. Ze waarschuwde ook dat het risico groot is dat er binnenkort meer beperkingen zullen komen, omdat de situatie niet gunstig evolueert.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 2 min.

De Nationale Veiligheidsraad besliste woensdag om een aantal coronaregels te versoepelen. De veelbesproken 'bubbel van vijf' is vervangen door een flexibel systeem, waarbij het aantal dichte sociale contacten afhankelijk wordt van de epidemiologische situatie. Zoals die nu is, zal iedereen vijf nauwe contacten mogen hebben buiten het gezin. Ook de regels rond het dragen van mondmasker werd zijn aangepast. Op rustige plaatsen zal geen mondmasker meer nodig zijn.

Verschillende parlementsleden hadden kritiek op sommige beslissingen of op de manier waarop de beslissing werd gecommuniceerd. Ze vrezen voor teveel verwarring en betreuren ook dat de aangekondigde epidemiebarometer nog niet klaar is.

Harmonisering

Premier Wilmès spreekt tegen dat de versoepelingen "buitensporig" zijn. De beslissing om privéfeesten, zoals trouwfeesten, opnieuw te laten doorgaan onder dezelfde regels als de horeca is geen versoepeling, maar een "harmonisering", aldus de premier.

Over de sociale contacten is er volgens Wilmès veel gediscussieerd. Ze benadrukte dat het aantal sociale contacten beperkt zal worden naarmate de epidemiologische situatie erger wordt. Volgens haar is het risico dan ook groot dat er binnenkort meer beperkingen komen.