100 jaar Disney: Oude Disney-spullen kunnen je duizenden euro’s opleveren

Op 16 oktober werd ‘The Walt Disney Company’ 100 jaar oud. Van Mickey en Donald tot Simba, Ariël of Mirabel uit ‘Encanto’: verschillende generaties hebben kunnen meeleven met de tekenfilmsfiguren. Resultaat: iedereen bezit wel iets dat het iconische ‘Disney’-label draagt, of het nu een knuffel is of designerschoenen van Mickey Mouse. En goed nieuws: die memorabilia kunnen je tegenwoordig heel wat geld opleveren. Veilingplatform Catawiki gaat door de meest bijzondere objecten die voor veel geld over de bank gaan.

door
Redactie online
Leestijd 3 min.

Tijdens de eerste zes maanden van 2023 steeg de globale verkoop van Disney-objecten op Catawiki aanzienlijk met meer dan 30% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Disney is in het bijzonder populair in België: de verkoop van Disney-artikelen is meer dan verdubbeld de afgelopen vier jaar (2022 vs 2019). En na Nederland is België het land waar de meeste Disney-spullen gekocht worden en we geven er na de Nederlanders ook het meeste geld aan uit. Bovendien blijken de spullen een mooie investering te zijn: zo vervijfvoudigde een lithografie van Carl Barks (een Amerikaanse striptekenaar die beroemd werd door het schrijven en tekenen van Donald Duck-verhalen) in waarde in een paar jaar tijd: verkocht voor € 511 in 2019, en maar liefst € 2.600 waard in 2022. Wij nemen een duikje in alles wat er geveild wordt, om je inspiratie te geven.

Originele tekeningen

Naast gesigneerde items van Walt Disney zelf, zoals een Disney Studio restaurantmenu uit de jaren 1950 dat € 4.400 opbracht en daarmee het duurste Disney-item was dat ooit op Catawiki werd verkocht, bereikten originele tekeningen van bekende striptekenaars als Carl Barks en Don Rosa hoge bedragen, zoals deze twee kunstwerken die respectievelijk voor € 3.500 en € 2.800 werden geveild. Zeldzame Disney strips zijn ook te vinden op de marktplaats, zoals de eerste editie van Donald Duck's eerste solo-verschijning, momenteel in veiling met een geschatte waarde tussen € 800 en € 1.300.

Pretparkmemorabilia

De 12 Disney Parken wereldwijd ontvangen elk jaar miljoenen bezoekers en hun gekochte souvenirs worden al snel begeerde verzamelobjecten. Disney-meubels in het bijzonder hebben een uitzonderlijke allure omdat ze slechts exclusief verkrijgbaar zijn voor werknemers van de parken, hun vrienden en familie. Een herdenkingsbord van een parkopening werd geveild voor € 1.300, een originele tegel uit een van de Disneyparken werd dan weer verkocht door een Belg voor € 1.500, en voor een Sneeuwwitje-spiegel uit een hotel in Disneyland Parijs had een verzamelaar € 875 over. Ook kleding of awards van werknemers van de parken kunnen ook hoge bedragen bereiken: een award voor een 30-jarig dienstjubileum van een werknemer was € 901 waard en een Discoveryland-kostuum van een castlid werd voor € 665 gekocht door een Belgische fan.

Een houten paard van 2 meter

Catawiki's huidige Disney-collectie bevat ook een bijzonder parkitem: zo verkoopt een Belg op Catawiki een 2,10 meter hoog houten paard dat diende als prototype voor de Lancelot carrousel in Disneyland Parijs. Voor Disney-liefhebbers zou dit betoverende object een buitengewone toevoeging aan elke verzameling zijn, maar daarvoor moet je wel diep genoeg in je buidel tasten, want de Disney-experts van Catawiki schatten de waarde van dit uitzonderlijk object op € 25.000.

Kunstwerken

Tussen januari 2022 en augustus 2023, werden maar liefst 5.000 Disney-gerelateerde kunstwerken verkocht op Catawiki. Het vaakst voorkomende hoofdpersonage op deze werken is Mickey Mouse. Mickey Mouse komt in meer dan 25% van de 5.000 kunstwerken voor, gevolgd door Bambi (6%), Minnie Mouse (4%) en Donald Duck (3%).

Eenden, muizen en andere Disney-personages zien we terug in verschillende artistieke werken: van reproducties van bekende schilderijen waar Daisy Duck verschijnt in de stijl van Gustav Klimt's Gouden Dame (gekocht voor € 8.250 door een Disney-fan op Catawiki) tot pop-art interpretaties, zoals die van Mickey en zijn hond Pluto die bijna € 4.000 opbracht.

Mode

De meest populaire luxemerken met Disney-figuren op Catawiki zijn o.a. Gucci, Montblanc, Seiko en Versace. Modeliefhebbers verkiezen klassieke Disney-figuren zoals Mickey en Donald boven nieuwere personages zoals sneeuwkoningin Elsa of Mirabel Madrigal uit ‘Encanto’. De personages zijn terug te vinden op verschillende items van luxemerken: van sjaals tot tassen en reistassen, petten, horloges en sneakers.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be