Bijna helft van mensen met nood aan psychische hulp krijgt die niet

Sinds psychologische hulp wordt terugbetaald, vonden 180.000 Belgen de weg naar de psycholoog. Toch vindt meer dan 40% geen adequate hulp. Dat schrijft De Standaard op basis van een nieuwe studie van de Christelijke Mutualiteit (CM), met eigen cijfers en cijfers van het Riziv en Sciensano.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

CM-voorzitter Luc Van Gorp spreekt over een ‘explosieve groei’ van het aantal mensen die de weg naar de psycholoog vinden. «Bovendien had 44% van de patiënten aangesloten bij ons ziekenfonds voorheen geen toegang tot terugbetaalde zorg», zegt Van Gorp. «Het is dus een nieuwe doelgroep.»

Tegelijk blijkt de weg nog lang: van de meer dan 12.000 Belgen die Sciensano ondervroeg, gaven twee op de tien aan nood te hebben aan psychologische hulp. Bij jongeren ging het over 40%. Net geen 60% vond hulp, 40% dus niet.

Kostprijs

Van alle categorieën hebben vrouwen tussen 18 en 29 jaar de grootste zorgbehoefte. Hebben ze weinig financiële middelen, dan geeft zo’n 65% aan nood te hebben aan psychologische hulp. De helft van hen vindt die niet. Bij mannen van dezelfde leeftijd en sociaal-economische achtergrond vinden twee op de drie niet de hulp die ze aangeven nodig te hebben. «De kostprijs blijft meespelen», zegt Van Gorp, die pleit voor een verdere verlaging van het remgeld.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be