Dit is de slechtste positie om in te slapen voor je lichaam

We hebben allemaal wel onze favoriete positie om in te slapen. Of het nu de zeesterhouding is, of de foetushouding. Niet alle posities zijn evenwel even goed voor de gewrichten. Een expert op Tiktok onthult welke positie de slechtste van allemaal is, en welke beter werkt.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

James Leinhardt, expert op vlak van slaaphouding, legt in een TikTok-video uit dat op je buik slapen de slechtste positie is om in te slapen. Hij noemt het het ‘auto-ongeluk’ van alle slaaphoudingen.

«Je verdraait je nek helemaal, je brengt je hoofd omhoog en vecht tegen alle natuurlijke krommingen van je ruggengraat. Je drukt je wervels samen. Je krijgt nekpijn en rugpijn – en toch doe je het iedere nacht», klaagt Leinhardt aan.

Gewoonte

Het is zelfs niet per definitie een comfortabele houding, het is enkel maar wat je gewoon bent. Hij legt uit dat die houding vooral erg vertrouwd aanvoelt, en je brein die positie associeert met slaap. «Maar het moment dat je in slaap valt, begin je te woelen net omdat je in een omcomfortabele positie zit. Het is niet comfortabel dus, het is simpelweg een gewoonte», besluit Leinhardt.

Kussens, kussens, kussens

Wat is dan wel de juiste positie? Volgens Leinhardt, die weliswaar hoofdkussens verkoopt als job, is het sleutelwoord daarvoor: hoofdkussens.

1. Je hebt een kussen nodig om je hoofd op te laten rusten. Dat moet de ruimte vullen tussen het puntje van je oor en het puntje van je schouder.

2. Leg ook een kussen tussen je benen, ter hoogte van je knieën en je enkels. Dat gaat je heup ondersteunen.

3. Knuffel tot slot een kussen. Ook dat houdt je stabiel en zorgt ervoor dat je minder snel zal omrollen.

Deze nieuwe techniek zal wat geduld en oefening vragen, maar je lichaam dankt je nu al.