Hoe lang moet je stoppen met alcohol om hersenschade te herstellen?

Hoeveel dagen van onthouding zijn nodig om de schade die alcohol aan ons brein aanricht te herstellen? Het antwoord is verrassend!

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

We weten dat alcohol in het algemeen schadelijk is voor de gezondheid. Maar we denken niet altijd na over de negatieve effecten die drinken kan hebben op onze hersenen. Alcohol beschadigt onze cortex, wat bijvoorbeeld ons vermogen om beslissingen te nemen kan beïnvloeden.

De effecten zijn niet onomkeerbaar

Gelukkig toont een nieuwe studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Alcohol en belicht door het tijdschrift Moustique, aan dat deze effecten niet onomkeerbaar zijn. Onderzoekers vroegen zich af hoe lang het zou duren voordat deze schade na een nuchtere periodehersteld zou kunnen worden.

Om deze vraag te beantwoorden, voerden zij hersenscans uit bij mensen die moesten afkicken. De duur van de ontwenning varieerde onder de deelnemers. De onderzoekers verdeelden de kandidaten in vier groepen: zij die een week, een maand, meer dan zeven maanden nuchter waren, en ten slotte degenen die nooit problemen met alcohol hebben gehad. «Elke keer concentreerden de wetenschappers zich op de corticale dikte van 34 regio's, om hun variaties in de loop van de tijd en het ontwenningsproces te kunnen analyseren», meldt de website Slate.

Na 7 maanden

Volgensde resultaten herstelde de cerebrale cortex het meest in de eerste maand zonder alcohol. Maarde wetenschappersrealiseerden zich ook dat hoe langer de onthoudingsperiode was, hoe dikker de cortex werd. En na zeven maanden - of 213 dagen - had de cortex zijn oorspronkelijke vorm teruggekregen.

Hoewel deze resultaten zeer bemoedigend zijn, nuanceren de onderzoekers ze echter. Om echt van een doorbraak te kunnen spreken, moet het onderzoek eerst op een groter aantal kandidaten uitgevoerd worden.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be