Kwart van de Vlamingen beweegt te weinig

Ruim een kwart van de volwassen Vlamingen beweegt te weinig. Ze halen niet de gezondheidsaanbeveling om 150 minuten per week matig tot intensief te bewegen. Dat blijkt uit de Preventiebarometer van Sciensano.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 1 min.

Van alle Vlamingen die te weinig bewegen, geven er drie op de vier wel aan dat ze de intentie hebben om daar iets aan te veranderen. Vooral tijdsgebrek (67,8%) vormt een grote belemmering om die doelstelling te halen.

De gezondheidsaanbeveling wordt volgens de Preventiebarometer vooral minder vaak gehaald door vrouwen, personen tussen 35 en 54 jaar, 75-plussers, laagopgeleiden en personen die moeilijk financieel rondkomen.

Niet op de hoogte

Uit het onderzoek blijkt ook dat de volwassen Vlamingen overdag te lang rusten of stilzitten: gemiddeld 6,1 uur per dag. Minder dan een op de drie volwassenen is op de hoogte van de aanbeveling om elk half uur even recht te staan en te bewegen.

Voorts wijst de Preventiebarometer ook op ongezond eetgedrag bij een deel van de Vlaamse bevolking. Iets minder dan de helft eet dagelijks fruit, 67,6% eet dagelijks groenten. Ook drinkt 15,1% van de volwassen Vlamingen dagelijks gesuikerde frisdrank, 26,9% eet dagelijks zoete of zoute snacks.

Te zwaar

De helft van de volwassen Vlaamse bevolking blijkt dan ook te zwaar: 34,3% heeft overgewicht en 16,4% heeft obesitas.

De Preventiebarometer is een enquête die van februari tot oktober 2022 werd ingevuld door een steekproef van 4.011 volwassen inwoners van Vlaanderen. De studie werd uitgevoerd in opdracht van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.