Last van muggen? Deze zeepgeur houdt ze op afstand

Door een combinatie van het vochtige en warme weer zouden we ons binnenkort kunnen verwachten aan een ware muggenexplosie. Alle tips om die onzalige zoemende beesten van je weg te houden zijn dus welkom. Wat blijkt? Ook de zeep die je gebruikt zou een invloed hebben op je aantrekkingskracht voor muggen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

De onderzoekers, die hun studie publiceerden in het tijdschrift iScience, lieten proefpersonen zich wassen met vier in de Verenigde Staten veel gebruikte merken zeep: Dove, Dial, Native en Simple Truth. De proefpersonen die zich hadden gewassen met Dove en Simple Truth bleken aantrekkelijker te worden voor muggen, terwijl Native het omgekeerde resultaat had.

Kokos

De wetenschappers concluderen dus dat mensen zeep kunnen gebruiken om hun geurprofiel te veranderen en muggen op afstand te houden. Maar welk soort zeepgeur werkt dan het best? Zeep met kokosgeur is een goed idee als je niet de hele nacht lang wil wakkergehouden worden door een zoemende mug. Kokosolie blijkt namelijk een natuurlijk muggenafstotend middel, stelt de studie. Bloemige geuren mijd je langs de andere kant maar beter, want daar zijn muggen verzot op.

Helaas is er geen garantie op resultaat, stellen de onderzoekers nog, want de geur van mensen zelf kan het effect van de zeep alsnog dwarsbomen. Een nieuwe zeep uitproberen om er muggen mee te verjagen kan echter nooit kwaad!