Lifehack: krijg moeiteloos een zomers kleurtje met wortelolie

Met de eerste zonnestralen en de zomer in zicht dromen we allemaal wel van een bruinere tint, maar wist je dat wortelolie jou daarbij kan helpen? Wortels zijn niet enkel gezond en vitaminerijk om te eten, ze helpen je ook om er goed uit te zien. Wortelolie kent namelijk heel wat voordelen voor je huid. We sommenze hier voor je op.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Wortelolie wordt gemaakt door het eetbare gedeelte van de wortel te laten intrekken in een plantaardige olie zoals olijf- of zonnebloemolie. Op die manier dringen de natuurlijke eigenschappen door in de olie en blijven ze bewaard. Wortelolie kan je daarom perfect gebruiken op je huid.

1.Wortelolie bereidt je huid voor op blootstelling aan de zon

De combinatie van vitamine A en E maken van wortelolie een natuurlijke zonnecrème. Vitamine A voedt de huid en helpt om schadelijke effecten van de zon af te weren. Vitamine E bevat dan weer een milde hoeveelheid SPF, die je huid beter bestand maakt tegen UV-stralen. Toch raden we je aan om het te combineren met zonnecrème, zodat je huid zeker helemaal beschermd is.

2.Wortelolie geeft je een mooi kleurtje

Wortelolie is ook een natuurlijke zelfbruiner. De oranje tint geeft je huid meteen een gezond kleurtje. Zoals gezegd absorbeert de olie UVB-lichtstralen en beschermt ze je huid tegen harde zonnestralen. Zo vermindert de wortelolie hyperpigmentatie, wat leidt tot een egalere huidskleur.

3. Je huid blijft er langer bruin door

Met een hoog gehalte aan beta-caroteen, vitamine A en vetzuur werkt wortelolie ook als aftersun. Caroteen stimuleert namelijk de aanmaak van melanine, die je bronzen teint langer vasthoudt.

4. Je huid veroudert minder snel

De vitamines en stoffen in wortelolie helpen eveneens om tekenen van veroudering weg te werken. Zo bestaat beta-caroteen uit antioxidanten, die helpen om vrije radicalen te neutraliseren. Die laatste bezorgen de huid namelijk stress en veroorzaken soms zelfs celbeschadiging. Vitamine A op zijn beurt vertraagt dan weer de verouderingsklok van de huid, vitamine C stimuleert de collageenproductie, een stof die de huid egaal maakt, en vitamine E helpt de huid hydrateren.

5. Wortelolie kalmeert je huid

Wortelolie heeft een ontstekingsremmende werking en stimuleert celvernieuwing. Zo helpt ze je huid herstellen van roodheid, acne, eczeem of andere irritaties. Door die weg te werken, krijg je een soepele, rustige en heldere huid.