Ontdek de 6 geheimen van een gelukkige relatie

Heb je een lief maar weet je niet zo goed of je nu wel écht gelukkig bent? Aan de hand van deze zes dingen weet je of je in een gelukkige relatie zit.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De lijst van zes dingen die kenmerkend zijn voor een gelukkige relatie werd door psychotherapeut en relatietherapeut Kristina Virro gedeeld op TikTok. «Gebaseerd op mijn ervaringen als relatietherapeut zijn er zes kleine dingen die gelukkige stellen doen.»

1. Micromomenten van verbinding

«Dit kan een goede ochtendkus zijn of een knuffel voordat de ander naar het werk gaat», zegt ze.

2. Vragen hoe de ander z’n dag was

«Het is makkelijk om elkaar te vergeten als je opgaat in de drukte van het leven. Dit gebeurt vooral wanneer je samenwoont en soms elkaar als vanzelfsprekend gaat beschouwen.»

3. Actief luisteren

«Wanneer je actief luistert, geef je de ander je volledige aandacht. Je stelt vragen, legt je telefoon aan de kant... Dit kan een enorme impact hebben», aldus Kristina.

Tips om actief te luisteren: oogcontact houden, letten op non-verbale signalen zoals gezichtsuitdrukkingen, stemtoon en gebaren, niet onderbreken, vragen stellen op basis van wat gezegd wordt en herhalen wat de ander zei om te laten zien dat je echt luistert.

Het is volgens Kristina dé sleutel tot elke relatie.

4. Intimiteit naast seks

Dit omvat zaken zoals «elkaars hand vasthouden, de rug van de ander strelen, met het haar van de partner spelen...»

5. Toon waardering

«Bedank je partner ook voor de kleine dingen, het legen van de vaatwasser, het oppikken van de kinderen aan de school,... Het gaat erom dat je een liefdevolle cultuur in huis creëert.»

6. Wees vrijgevig

«Denk bijvoorbeeld ‘s ochtends niet alleen aan jezelf, maar schenk je partner ook een kopje koffie in, of laat een briefje achter voor je naar je werk vertrekt.»

Kristina deelt ook meer manieren om verbinding met je partner te creëren. Een manier is om samen pauzes te nemen als jullie beiden vanuit huis werken, zodat je tijd samen doorbrengt. Je partner complimenteren lijkt misschien vanzelfsprekend, maar Kristina zegt hoe specifieker het compliment, hoe beter. En tot slot, een simpel 'ik denk aan je' berichtje overdag is een andere manier om je partner te laten zien dat je echt om hen geeft.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be