Ontdek de impact van food foto’s op je eetlust

Sociale media staan tegenwoordig bomvol foto’s van overheerlijk eten. Je hoeft Instagram of TikTok maar open te doen om gebombardeerd te worden met het ene recept na het andere. Ben jij weleens beginnen watertanden bij het zien van die foto’s? Je bent niet de enige. Maar vaak naar food foto’s kijken kan je ook net minder honger doen krijgen.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Dat is althans de conclusie van een nieuw onderzoek dat verscheen in het magazine Appetite. Wetenschappers vanhet Department of Food Science aan de Aarhus University in Denemarken onderzochten de impact van het zien van foto’s van voeding, zowel wanneer proefpersonen de foto 3 keer te zien kregen als wanneer ze de foto 30 keer zagen.

Gevoel van verzadiging

Het resultaat? Zij die de foto 3 keer zagen, merkten geen verschil in hun eetlust. Zij die de foto daarentegen 30 keer te zien kregen, hadden uiteindelijk een meer verzadigd gevoel. Wanneer ze een kleinere en een grotere portie M&M’s aangeboden kregen, kozen ze dan ook voor de kleinere portie. Volgens Tjark Anderson, één van de auteurs van de studie, heeft eetlust vooral te maken met onze hersenen. Door te denken aan voedsel stimuleren we dezelfde gebieden in ons brein als wanneer we effectief voedsel nuttigen, wat het gevoel van verzadiging verklaart.