Ontdek waarom volwassenen plotseling hooikoorts kunnen krijgen: 2 belangrijke redenen

Daar is de zon, daar zijn de rode ogen en het snot. Voor een op de tien Belgen betekent de doorbraak van de lente ook enkele weken stevig afzien vanwege hun pollenallergie. De meesten kregen de diagnose van hooikoorts al als kind of tiener. Maar hoe komt het dat sommigen pas op hun twintigste (of later)de allergie ontwikkelen?

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Wie een pollenallergie heeft voelt dat vooral in de luchtwegen en de ogen. Volgens Sciensano zijn de voornaamste symptomen: niezen, een verstopte neus, lopende neus, verstopte sinussen, het verlies van reuk- en smaakzin, tintelingen, jeuk, rode en tranende ogen en soms jeuk achteraan in de mond en de keel. Om maar te zeggen dat hooikoorts geen pretje is. Bovendien houden de symptomen tegenwoordig vaak langer aan als gevolg van de klimaatopwarming. Het groei- en bloeiseizoen van veel planten en bomen wordt door de warme temperaturen langer, waardoor ook pollen langer in de lucht zitten.

Twee mogelijke verklaringen

Prijs je dus maar gelukkig als je niet allergisch bent, maar juich ook niet té vroeg. Sommigen ontwikkelen de allergie tenslotte pas wanneer ze volwassen zijn. Voor dat bizarre fenomeen hebben wetenschappers nog geen eenduidige verklaring gevonden. Twee theorieën keren evenwel geregeld terug.

1. «Vermoedelijk is het een combinatie van twee factoren: enerzijds de blootstelling aan pollen en het allergeen, anderzijds factoren die ervoor zorgen dat het afweersysteem een foute reactie ontwikkelt tegen pollen waar normaal geen immuunreactie moet tegen ontstaan», zegt professor en neus-, keel- en oorarts Peter Hellings (UZ Leuven) aan het Nieuwsblad. «Kortom: soms is de combinatie van een virusinfectie of een combinatie van blootstelling aan pollutiepartikels genoeg om het immuunsysteem foutief te laten reageren op pollen.»

2. Ook door hormonale schommelingen, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap, kan je gevoeliger worden aan pollen.

Vatbaar zijn voor pollen betekent evenwel nog niet per se dat je allergisch bent. Als je denkt dat je allergisch bent, is een afspraak bij de dokter aangewezen om de allergie vast te stellen en/of een behandeling op te starten.