Ontdek hét gezondste fruit volgens de wetenschap

Het belang van fruit voor onze gezondheid krijgen we al van kindsaf aan aangeleerd. Elke dag je portie fruit eten is essentieel om je lichaam van de nodige vitamines en vezels te voorzien. En iedereen heeft zo z’n favorieten, of dat nu aardbeien, bananen of appels zijn. Maar wat is nu precies het gezondste stuk fruit?

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Naar die vraag was ook Jennifer Di Noia, professor aan de William Paterson universiteit in Wayne in de Verenigde Staten benieuwd. Samen met een team onderzoekers nam ze de proef op de som en de resultaten van haar onderzoek werden onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad Preventing Chronic Disease.

Tomaten en citroenen

Om het gezondste stuk fruit te bepalen, keken de wetenschappers uiteraard naar verschillende factoren. Zo werd het vitaminegehalte in acht genomen, maar ook het aantal vezels, het aantal calorieën en het suikergehalte van het fruit. In het onderzoek werden groenten en fruit trouwens tegelijkertijd onderzocht en groenten waren duidelijk de grote winnaars, waardoor het eerste stuk fruit pas op de 27ste plaats van het klassement verschijnt: de tomaat. Op de voet gevolgd door de citroen, die de 28ste plaats inneemt. Je weet dus wat je moet kopen wanneer je volgende keer naar de supermarkt gaat!