Ontdek welke alcohol zorgt voor de ergste katers

Misschien ben je op 1 januari wel wakker geworden met de ergste kater ooit. Maar wist je dat niet alle alcohol je evenveel hoofdpijn bezorgt?

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Wat is beter om te drinken om een kater te vermijden: rode wijn, bier, bubbels of gin?

Pas op voor prosecco en champagne

Sommelier en oprichter van Club Vino, Marco Castelanelli, beweert dat prosecco ongetwijfeld de ergste kater veroorzaakt, en de reden? De bubbels. Je hebt misschien gemerkt dat het soms slechts een of twee glazen prosecco of champagne vraagt om je aangeschoten te voelen. «Prosecco en Champagne bevatten beide kleine zakjes koolstofdioxide die de circulatie van de alcohol in het bloed veranderen, waardoor het lichaam alcohol sneller opneemt», legt de expert uit aan Tyla.

Als gevolg hiervan raak je sneller dronken door mousserende wijnen, wat leidt tot «een verergerde kater in de vorm van een bonzend hoofd.» Om het kater-effect te minimaliseren, raadt Marco Castelanelli aan om tussen elke alcoholische drank een glas water te drinken, niet te drinken op een lege maag en een groot glas water te drinken voor het slapengaan.

Een wetenschappelijke studie uit 2007 bevestigde dit fenomeen. Onderzoekers concludeerden dat champagne en bruisende cocktails (zoals rum-cola, gin-tonic, mojito of spritz) sneller bedwelmen en tot ergere katers leiden.

Hoe zit het met wodka en gin?

Verrassend genoeg leiden sterkedranken zoals wodka of gin tot mildere, beheersbare katers. «Van alle drankjes die je op oudejaarsavond zou kunnen drinken, is wodka waarschijnlijk hetgene waardoor je de volgende ochtend het makkelijkst wakker wordt», meldt LADBible.

Te veel bier drinken zal je dan weer een beetje moe maken de volgende dag, maar het is niets vergeleken met een proseccokater. Rode wijn veroorzaakt de volgende dag hevige hoofdpijn, terwijl witte wijn kan leiden tot misselijkheid en brandend maagzuur.

De theorie van donkere alcohol

Heb je al gehoord van de theorie over donkere alcohol? Volgens deze theorie is je kater na donkergekleurde alcohol de volgende dag veel erger. Dit is met name het geval bij whisky, brandewijn, donkere rum, rode wijn, port, donker bier en likeuren zoals amaretto. Dit komt doordat sommige van deze drankjes minder gedistilleerd zijn en congeners bevatten, stoffen die de dranken aromatiseren en kleuren.

In elk geval is de beste manier om geen kater te krijgen, minder te drinken!

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be