Regering voert strijd tegen roken verder op

Een uitstalverbod, minder verkooppunten, fors hogere prijzen en striktere controles. Het is maar een greep uit de batterij maatregelen die de federale regering heeft goedgekeurd in de strijd tegen roken. Bedoeling is vooral jongeren minder in contact te laten komen met tabak of alternatieve rookmiddelen. «Daarom werpen we drempel na drempel op, om het de tabakslobby moeilijker te maken hun ongezonde producten aan de man te brengen», zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

door
Belga, Redactie online
Leestijd 3 min.

Het regeerakkoord van Vivaldi mikt op een daling van het tabakgebruik en op een rookvrije generatie. Volgens de Stichting tegen Kanker rookt 24% van de bevolking, van wie 19% dagelijks. Tegelijkertijd is roken de grootste vermijdbare oorzaak van kanker. Dagelijks sterven er bijna 40 Belgen door roken en er lijden nog eens 300.000 Belgen aan een tabaksgerelateerde ziekte. Eind 2022 keurde de regering een eerste reeks maatregelen goed. Die krijgen nu een vervolgstuk.

Onzichtbaar maar niet verboden

Vanaf 1 januari 2025 komt er een uitstalverbod. Het wordt vanaf dan voor iedereen verboden sigaretten, vapes en andere rookproducten zichtbaar uit te stallen in de winkel. Ze moeten zich dus in een andere ruimte bevinden of in een schuif of kast worden opgesloten. De verkoop van tabaksproducten in supermarkten die groter zijn dan 400 vierkante meter, wordt al van kracht op 1 juli 2025 in plaats van 1 januari 2028. En tijdelijke verkooppunten, zoals festivals, zijn vanaf 1 januari 2025 uit den boze. Horecazaken zullen nog steeds tabak kunnen verkopen.

Sigaretten worden vanaf 1 januari 2024 ook een pak duurder. Liefst 2 euro komt er bij voor een pakje. Daardoor zal de prijs van een pakje met 20 sigaretten op vier jaar tijd met 59% gestegen zijn en die van roltabak met meer dan 90 procent. Ook de prijs van e-sigaretten gaat omhoog. Volgens Kom op tegen Kanker is dat de meest effectieve maatregel om het aantal rokers terug te dringen. De organisatie reageert dan ook positief.

Vanaf 2025 breidt de lijst van plaatsen uit waar niet mag worden gerookt. Denk aan sportterreinen en hun omgeving. Een horecaterras in de buurt geldt als uitzondering, maar dan alleen met een rookzone buiten het zicht. Ook het «rookgordijn» aan de ingang van ziekenhuizen en scholen verdwijnt, net als aan bibliotheken. Daar moet een verplichte perimeter van tien meter in acht worden genomen.

Stengere controles

Er komen ook strengere controles op de verkoop en reclame. Daarbij zullen inspecteurs kunnen overgaan tot een mogelijke sluiting in geval van overtredingen. Die sluiting kan gaan van één uur tot zelfs dertig dagen. Vandenbroucke zet ook sterker in op mystery shopping, waarbij jobstudenten nagaan of winkels zich aan de regels houden. Het wordt ook verplicht een bewijs van leeftijd te vragen indien een koper er jonger dan 25 jaar uitziet. Daarnaast breidt de reglementering rond bijvoorbeeld de gezondheidswaarschuwing uit naar sigaren en cigarillo’s en komt er een verbod op de online verkoop van onder meer waterpijpen.

Om rokers te helpen bij het stoppen, wordt gekeken naar de vergoeding van nicotinevervangende therapieën. In het voorjaar van 2024 wordt daarover een beslissing genomen.

«De verslaving aan nicotine is hardnekkig. We willen mensen dan ook helpen deze stap écht te zetten», zegt minister Vandenbroucke. «Er ligt nu een hele batterij aan maatregelen klaar die ervoor moeten zorgen dat we tabak en rookproducten minder aantrekkelijk en minder toegankelijk maken. Als we zien hoeveel mensen echt willen stoppen met roken, dan is het onze verantwoordelijkheid om ze hier zo goed mogelijk bij te begeleiden.»

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be