Schizofrenie bij jonge mannen is vaak te wijten aan cannabisgebruik

Ongeveer 30% van alle gevallen van schizofrenie bij jonge mannen is waarschijnlijk te wijten aan problematisch cannabisgebruik. Dat schrijven onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Medicine. Op basis van data uit Denemarken bekeken ze hoe het problematisch gebruik van cannabis (cannabis use disorder of CUD in het Engels) in verband staat met schizofrenie.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Er is sprake van CUD bij hoge consumptie van cannabis, een sterk verlangen naar de drug of het opgeven of beperken van belangrijke sociale, beroepsmatige of recreatieve activiteiten.

Uit eerdere studies was al gebleken dat overmatig cannabisgebruik in verband kan worden gebracht met ernstige psychische aandoeningen, zoals schizofrenie. Dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Nu hebben onderzoekers onder leiding van Carsten Hjorthøj van het academisch ziekenhuis van Kopenhagen onderzocht voor wie het risico het grootst is.

Mannen grootste risico

Uit de analyse bilijkt dat 15% van alle schizofrenieën bij mannen in Denemarken in 2021 voorkomen hadden kunnen worden als ze niet verslaafd waren aan cannabis. Voor vrouwen was dat ongeveer 4%. Het aandeel ligt met 30% nog een pak hoger bij jonge mannen tussen de 21 en 30 jaar. De onderzoekers concluderen dus dat CUD een belangrijke risicofactor is voor schizofrenie.