Wat is de ideale muziek om te studeren?

Muziek verzacht de zeden, hoor je wel eens zeggen. Voor sommige studenten is muziek ook de perfecte achtergrond om te blokken en te herhalen. Alleen zijn bepaalde muziekgenres daarvoor beter geschikt dan andere.

Dossier
door
(tw)
Leestijd 3 min.

De tijd om te blokken en te herhalen is weer volop aan de gang. We hebben allemaal zo’n beetje onze eigen technieken en trucjes om ons te kunnen concentreren. Sommigen van ons zetten Roland-Garros op, al is het niet zeker of dat meteen de meest efficiënte methode is. Anderen genieten van de zon en gaan ergens in het groen zitten (en studeren!), in het bos of aan de oever van een meer. Daarnaast heb je uiteraard studenten die weren bij stilte. Zij zoeken het liefst een plaatsje in een bibliotheek of sluiten zich op in hun kot of in een klooster (ooit zelf gedaan!).

De LoFi-aanpak

Er zijn echter ook studenten die absoluut muziek in de oren moeten hebben, waar ze ook zitten te blokken. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze een speciale compilatie of afspeellijst opstellen die hen moet helpen studeren. Als je wat dat betreft om inspiratie verlegen zit, kun je trouwens hulp zoeken op het internet. Spotify en YouTube staan vol met playlists die bedoeld zijn om je te helpen concentreren. Ben je geen student meer? Dan kun je ze altijd nog gebruiken op je werk.

Enkele jaren geleden zag je op de sociale netwerken een nieuw soort video’s opduiken. Ze worden ‘LoFi’, ‘Lo-Fi’ of zelfs ‘Lofi Math’ genoemd, en ze gaan meestal gepaard met hashtags als #studymusic of #concentration. De video’s duren tussen enkele tientallen minuten en verschillende uren, en ze helpen je om je te focussen en te studeren. Op het moment dat we dit schrijven, luisteren meer dan 30.000 mensen live op YouTube naar de muziek die ‘Lofigirl’ uitzendt, een account met meer dan 13 miljoen abonnees.

In de ban van klassiek

Het typische aan LoFi zijn de elektronische en soms jazzy beats. Die stijl valt zeer in de smaak bij studenten die op zoek zijn naar een muzikale achtergrond om zich te concentreren. Maar ook het klassieke repertoire is tijdens de blok heel populair. Volgens een recente rondvraag van het Royal Philharmonic Orchestra (RPO) zegt 75% van de Britse studenten dat ze orkestrale muziek opzetten terwijl ze hun leerstof herhalen. Vooral soundtracks van films, tv-series en zelfs videogames genieten daarbij de voorkeur. Zowat 44% van de ondervraagde jongeren gaf aan dat ze naar soundtracks luisteren om zich beter te kunnen concentreren op hun cursussen.

Klassieke muziek heeft het vooralsnog moeilijk om zijn ‘ouderwetse’ imago helemaal af te schudden, maar daar lijkt stilaan verandering in te komen. Zo is het percentage studenten dat tijdens het studeren teruggrijpt naar klassieke componisten gestegen van 68% in de jaren 1980 tot 75% vandaag. Ook de covid-pandemie heeft een positieve impact te hebben gehad op de populariteit van klassiek. «De lockdown was voor veel mensen een stressvolle periode», oppert James Williams, directeur-generaal van het RPO. «We stelden vast dat toen vooral jongeren naar orkestrale muziek luisterden om zich beter te voelen, zich te ontspannen en meer zin te krijgen in het leven. Muziek kan in moeilijke tijden veel steun bieden, en dat smeedt een band die blijft duren.» De trend zal ook niet meteen stoppen. Eind maart lanceerde Apple de nieuwe app Apple Music Classical, die abonnees toegang geeft tot een catalogus van vijf miljoen klassieke composities.

Een rapport van Epidemic Sound wijst intussen uit dat er op YouTube 90% méér instrumentale tracks aangeklikt worden dan twaalf maanden geleden. Ook op TikTok zet de groeiende liefde voor klassieke muziek zich door. Niet alleen scoren sommige instrumentale stukken enorm in de video’s, ook de hashtag #classicalmusic liet al meer dan 2,3 miljard views optekenen. Zet jij nog geen klassieke muziek of LoFi op om bij te studeren? Dan moet je het misschien eens proberen!