WHO waarschuwt voor gezondheidsrisico’s bij suikervervangers

Kunstmatige zoetstoffen en suikervervangers helpen niet bij gewichtsverlies en kunnen op lange termijn zelfs een gezondheidsrisico vormen, zo heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gewaarschuwd in een persbericht.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Uit een recent onderzoek concludeert de WHO «dat het gebruik van deze suikervrije zoetstoffen geen voordeel op lange termijn oplevert voor de vermindering van lichaamsvet bij volwassenen of kinderen». Bovendien zouden zoetstoffen op lange termijn gelinkt kunnen worden aan ee verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Geen essentiële voedingsstoffen

De meest gebruikte zoetstoffen zijn acesulfaam kalium, aspartaam, advantaam, cyclamaten, neotaam, sacharine, sucralose, stevia en de derivaten daarvan. Die stoffen «zijn geen essentiële voedingsstoffen en hebben geen voedingswaarde», zegt Francesco Branca, WHO-topman bij het departement Voeding en Voedselzekerheid. «Mensen zouden zoetigheid volledig uit de voeding moeten schrappen, te beginnen op jonge leeftijd, om hun gezondheid te verbeteren.» Al geldt die aanbeveling niet voor mensen die al diabetes hebben.