Cannes verdedigt openingsfilm met Johnny Depp: «Dit was geen controversiële keuze»

Het prestigieuze filmfestival van Cannes opent dit jaar met de film ‘Jeanne du Barry’, waarin Johnny Depp Lodewijk XV zal vertolken. Met de zaak Depp-Heard nog vers in het geheugen, wordt die keuze niet overal in dank afgenomen. Thierry Frémaux,directeur van Cannes, weerlegt in filmblad Variety nu de kritiek.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

In ‘Jeanne du Barry’ volgen we het leven van de wereldberoemde vorst Lodewijk XV. Die kleinzoon van de Zonnekoning werd in 1793 geëxecuteerd tijdens de Franse Revolutie. Die rol zal vertolkt worden door Johnny Depp. Op 16 mei gaat de film in wereldpremière op het filmfestival van Cannes, ongeveer een jaar nadat het proces tussen Depp en Amber Heard van start ging. In die zaak beschuldigden de twee elkaar van laster. Heard verloor de zaak en moet 10 miljoen dollar betalen aan Depp, terwijl Depp 2 miljoen dollar aan Heard moet. De rechtszaak, die zes weken duurde, schetste een negatief beeld van beide Hollywood-figuren. Bovendien verloor Depp in 2018 nog een rechtszaak tegen The Sun, die hij aanklaagde voor laster nadat Heard getuigde over haar vermeende mishandeling.

Frémaux verdedigt in Variety nu de keuze voor de film, die hij «geen controversiële keuze» noemt: «Mocht Johnny Depp een werkverbod gekregen hebben, was het anders geweest. Maar dat is niet het geval. Wij kennen enkel het rechtssysteem, en ik denk dat hij de rechtszaak won.»

Regisseur aangeklaagd

‘Jeanne du Barry’ ligt evenwel ook voor een andere reden onder vuur. Regisseur Maïwenn werd door de bekende journalist Edwy Plenel nog recent beschuldigd van geweld. Maïwenn zou Plenel aangevallen hebben op restaurant in Parijs. Maar ook daar ziet Frémaux geen probleem: «Dit heeft niets te maken met het festival, zeker aangezien we pas wisten over die klacht nadat we de openingsfilm aangekondigd hadden.»